Ulaştırma Bakanı'ndan siber saldırılarla ilgili çarpıcı açıklama

Ulaştırma Bakanı'ndan siber saldırılarla ilgili çarpıcı açıklama
Güncelleme:

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'ye yönelik saldırılarda inanılmaz artış meydana geldi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı'nın amacının, siber güvenliğin, ulusal güvenliğin ayrılmaz bir parçası olduğu anlayışının tüm kesimlerde yerleşmesini sağlamak olduğunu söyledi.

- Siber saldırıların ülkelere maliyeti

Sanal ortamda kötü niyetli kullanımlar sonucunda siber güvenlik konusunun sadece bireylerin değil, kurumların, ülkelerin ve uluslararası kuruluşların en önemli gündem maddelerinden biri haline geldiğine dikkati çeken Arslan, şöyle konuştu:

"Siber saldırılarla bir bilgisayar kullanıcısı, banka hesap bilgileri elde edilebileceği gibi bir ülkenin askeri ve politik sırlarına ulaşılması, finans merkezleri, elektrik ve nükleer santraller, ulaştırma ve iletişim sistemleri ile hastanelerin çalışamaz hale getirilmesi de mümkündür. Daha önceleri bireysel olarak yapılan saldırıların yerini günümüzde örgütlü saldırılar almış ve her geçen gün sayıları artmaktadır. Keza bu durumu 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında da gördük. Bu tarihten itibaren kamu kurumlarımıza yapılan siber saldırılar, 2,5 kat artmıştır. Şu anda bir yılda ortalama 90 milyon siber saldırı teşebbüsü yaşanmaktadır. Giderek artan siber saldırıların ekonomiye verdiği zarar çok yüksektir. Forbes Business'ın araştırmasına göre, bu saldırıların ülkelere yıllık maliyeti toplamda 400 milyar dolar. 2019 sonrasında ise bu maliyetin 2 trilyon dolara erişmesi beklenmektedir. Siber güvenlik konusuna daha çok önem vermemiz, farkındalığı artırmak gerektiği bilincindeyiz, çalışmalarımızı bu yönde yürütüyoruz."

Türkiye'nin 4 yıllık süreçte siber güvenlik konusunda izleyeceği yolu belirleyen 2016-2019 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı'nın amacının, siber güvenliğin, ulusal güvenliğin ayrılmaz bir parçası olduğu anlayışının tüm kesimlerde yerleşmesi, ulusal siber uzayda bulunan sistem ve paydaşların tamamının güvenliğini sağlamak üzere idari ve teknolojik önlemlerin alınmasını sağlayacak yetkinliğin eksiksiz bir şekilde kazanılması olduğunu anlatan Arslan, söz konusu strateji ve eylem planının, 5 ana eylem ve 41 alt eylemden oluştuğunu kaydetti.

AA