Video kanalları vergi ödeyecek

Video kanalları vergi ödeyecek
Güncelleme:

Maliye Bakanlığı, video paylaşım sitelerindeki kanalların vergi ödemesi için harekete geçti.

Maliye Bakanlığı; uzun süredir gündemde yer alanYoutube, Dailymotion gibi video paylaşım sitelerinden vergi alınmasına ilişkin düzenleme çalışmaları için düğmeye bastı. Kişiler, Türkiye’de ofisi veya temsilci şirketi bulunmayan Youtube’unkanalları aracılığıyla gelir elde edebiliyor. Bu gelirler; edinilen abone sayıları, izlenme sayıları, reklam payları gibi kriterlerden sağlanıyor.

PARA TRAFİĞİ İZLENİYOR

Dünya gazetesinin haberine göre; bu kanallar için kişisel hesapları kontrol eden Maliye, para trafiğini saptadığı kişilerden vergi almaya başladı. Bu vergilerden kaçınmak isteyen bazı kişilerin hesaplarını KKTC'ye taşıdığı bilgisine ulaşan Maliye, yeni düzenlemeler yapacak.

MİLYONLARCA LİRA VERGİ KAYBI

İnternetten seyredilen video miktarı her yıl katlanarak artıyor. Bu gelişmeyi keşfeden firmalar video içeriğine yatırım yapıyor. Kullanıcılar, kanal açıp paylaşımlarda bulunarak izlenme sayısını artırıyor ve bunun karşılığında kazanç elde edebiliyor.

Türkiye’deki en popüler video kanalları arasında; Cem Yılmaz, Burak Oyunda, Niloya, MuratabiGF, Nefis Yemek Tarifl eri, Leafl ookRS, LeHamam, Ruhi Çenet Videoları, Webtekno, Sebi Bebi yer alıyor.

10 POPÜLER KANALDAN 2 MİLYON DOLAR KAZANILIYOR

Toplamda 9 milyon 695 bin 639 aboneye sahip olan bu kanalların görüntülenme sayısı ise 2 milyar 182 milyonu geçiyor. ‘Socialblade’ sitesinin verilerine göre Türkiye’den yayın yapan 10 popüler kanalın ortalama yıllık kazançları 2 milyon 466 bin dolar. Türk Lirası karşılığı 7 milyon 150 bin lira. Maliye Bakanlığı’nın gelir vergisi tahsil etmek istediği de işte bu kazanç. Video paylaşım sitelerine yönelen kanal sahipleri, iş kolu olarak sahiplendiği kanallarına yenilerini ekleyerek bu alandaki faaliyetlerini büyütebiliyor. “OHA diyorum” adındaki komedi ve eğlence videoları yayınlayan kanal, sonrasında YAPYAP, BonBon Tv ve Oyun Delisi gibi yeni kanallar açtı.

4-5 MİLYON LİRA VERGİ KAYBI VAR

Toplamda 5 milyon 788 bin 213 aboneye sahip kanalların izlenme sayısı ise 2 milyar 1 milyon 588 bin 755. Kanalların Google’dan aldığı asgari kazanç yaklaşık 4 milyon dolar. Bu veriler toplam 14 video paylaşım kanalından yaklaşık 20 milyon liraya yakın gelir sağlandığı, vergi tahakkukunun da yaklaşık 4–5 milyon lira civarında olduğu tahmin ediliyor. Başka bir ifadeyle eğer bu kazançlardan gelir veya kurumlar vergisi tahsil edilebilseydi, 4 -5 milyon lira civarında bir vergi geliri Maliye'nin kasasına girecekti.

YOUTUBE’UN OFİSİ YOK

Google’a ait olan Youtube, henüz Türkiye’de ofis açmış değil. Yaklaşık 10 yıldır Türkiye’de ofisi bulunan Google, kendine ait markaların hizmetlerini de sağlıyor. Google yetkilileri vergi yükümlülüklerini yerine getirdiklerini belirtiyor.

Başbakan Binali Yıldırım, daha önce yaptığı bir açıklamada, “21 ülkede şirket kurup ödüyor bize gelince ‘yapmayız’ diyor. Youtube, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de resmi bir temsilcilik kurmalı.

Yasal konularda idare (devlet) Youtube’da muhatabını bilmeli. Youtube, Türkiye’ye özgü ‘tr’ uzantılı bir site dizayn etmeli. Bu site, Türkiye’nin ulusal mevzuatını ve internete ilişkin yasasını dikkate alarak yayın yapacaktır. Dolayısıyla erişime engelleme riski de ortadan kalkacaktır” demişti.

Youtube'un Avrupalı rakibi Dailymotion'ın da ilk dönemlerde Türkiye'de temsilciliği yoktu fakat sonradan büro açtı. Şirket hem vergisini ödüyor, hem de sitesinde yayınlanan videolarla ilgili hukuki sorumluluğu üstleniyor. İzlesene’nin ise özellikle Youtube’un kapatıldığı sırada vergi yükümlülüklerini yerine getirerek izlenme sayılarında da yaklaşık 5 katına ulaştığı iddia edilmişti. Sosyal medyanın 2 büyük kuruluşu Facebook ve Twitter’ın da henüz Türkiye’de ofisi bulunmuyor.