Akıllı telefonlarda SAR değeri nasıl bulunur?

Akıllı telefonlarda SAR değeri nasıl bulunur?
Güncelleme:

Akıllı telefonların insan hayatını etkileyen en önemli tehlikesi SAR değerlerini nasıl bulacağınızı biliyor musunuz ?

Akıllı telefon seçimlerinde dikkat ettiğimiz, belki de bir çok kişinin aslında hiç dikkat etmediği birkaç farklı özellik yer alıyor. Akıllı telefon seçimi öncesinde İşlemci, tasarım, bellek, kamera performansı gibi özelliklere dikkat edip kullanımımıza yada ihtiyacımıza  uygun olan cihazı almaya karar veriyoruz. Ancak belki de hiç dikkat etmediğimiz  telefonların SAR değerleri de maruz kaldığımız radyasyon seviyesini anlamamızda önemli bir etken olduğunu unutmamak gerekir. Peki, SAR değeri nasıl anlaşılır? Akıllı telefonlarda SAR değerini gösteren bir yer bulunuyor mu?

Kelime anlamı olarak Specific Absorption Rate – Özgül Soğurma Oranı anlamına gelen SAR, akıllı mobil telefonlar üzerinden vücudumuza yayılan radyasyon miktarını simgelemektedir. SAR, aynı zamanda insan vücudunun absorbe edebildiği elektro-manyetik radyasyon oranıdır. Dolayısı ile vücut kendi ısısını yükseltme etkisine sahip. Ancak bu durum belli bir noktadan sonra vücudun zarar görmesine neden oluyor.

Avrupa ve Amerika’da ki SAR değeri standartları Nedir?

SAR değeri 1 gramlık doku başına düşen değerlerle ölçülerek ifade ediliyor. Ölçüm birimi olarak W / Kg kullanılıyor. Ölçümler ABD ve Avrupa’da farklılıklar gösteriyor.

İnsana verdiği sınır olarak ise farklı açıklamalar bulunuyor. Amerika Federal İletişim Komisyonu tarafından, izin verilen SAR oranı, 1.6 W/Kg iken, ABD‘de ölçümler 1 gramlık doku başına değerler baz alınıyor.

Avrupa’da ise SAR oranı 10 gram doku üzerinden ölçüm ile yapıyor. Söz konusu ölçülen dokudaki artışta izin verilen SAR değeri de artıyor. Avrupa’da 2 W/Kg seviyesine kadar SAR değerindeki akıllı telefonların satışına izin veriliyor.

SAR değeri nereden nasıl anlaşılır?

Telefonun Ayarlar menüsü

Telefonunuzda ki ayarlar bölümünde bulunan Yasal Bilgilendirme menüsü içinde RF (Radyo Frekansı) başlığı altında bu bilgiler yer alır. Android işletim sisteminde bahsi geçen menü farklılık gösterse de eğer iOS işletim sisteminde ilgili menüye aşağıdaki adımlar üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz:

Ayarlar > Genel > Hakkında > Yasal > RF’ye Maruz Kalma

Akıllı Telefon kullanım kılavuzu

Pek incelemediğimiz akıllı telefonların kullanım kılavuzlarında bu bilgiler yer alıyor. Kullanım Kılavuzunuz üzerinden siz de telefonunuzun SAR değerini öğrenebilirsiniz.

Üreticilerin web siteleri

akıllı telefon üreticilerinin bir çoğu model numarası üzerinden SAR değerini sorgulayıp öğrenme imkanı sağlıyor. Bu sitelerde bölgenizi ve model seri numaranısını yazmanız yeterli oluyor.

TeknoEkip.com