Web siteniz için VPS uygun mu?

Web siteniz için VPS uygun mu?
Güncelleme:

Web sunucuları; web sunucusu yazılımını ve web sitelerinin HTML belgeleri, görseller, CSS sayfaları ve JavaScript dosyaları gibi bileşenlerini depolayan, kesintisiz çalışabilmesi için elektrik, soğutma, güvenlik önlemleri gibi donanımlarla korunan, sürekli internet bağlantısı olan güçlü bilgisayarlardır.

Bir web sunucusunun amacı web’e bağlı diğer cihazlarla veri alışverişini desteklemektir.

Web sitenizin ziyaret edilebilir olması için tüm dosyalarının bir web sunucusuna yüklenmesi gerekir. Hosting (barındırma) denen bu işlem, hosting sağlayıcılarının sunucuları üzerinde bir yıl ya da daha fazla süre için dijital bir alan kiralamak anlamına gelir. Bu da hosting paketi satın alınarak yapılabilir.

Web siteniz için VPS uygun mu?  - Resim : 1

Başlangıç için basit bir web sitesine sahip birçok kişi, paylaşımlı hosting paketlerini oldukça hesaplı bulur. Genel olarak küçük boyutlu web siteleri, kişisel bloglar ve düşük trafikli siteler için paylaşımlı hosting idealdir. Ancak paylaşımlı hosting, bir web sunucusunun RAM ve CPU gibi sunucu kaynaklarını yüzlerce web sitesinin ortak kullanması anlamına gelir. Web siteleri kendilerine ayrılan kaynaklar yetersiz kaldığında; diğer sitelerin kullanmadığı kaynaklara erişebilir. Bu da bir anda kaynak ihtiyacı artan bir sitenin, kullanılmayan kaynakları kapan diğer siteler nedeniyle zorlanması, hız sorunları yaşaması gibi durumlara neden olabilir. Ayrıca kullanıcıların sunucu kontrolü söz konusu olmadığından, sunucu güvenliği hosting firmasının önlemleri ile sınırlıdır.

Dedicated sunucu denen yüksek performanslı özel sunucular ise tümüyle tek kullanıcıya atanan sunuculardır ancak bazı işletmeler için bir hayli pahalı bir barındırma türüdür. Dedicated sunucuları yönetmek belirli bir düzeyde teknik beceri de gerektirir.

Peki paylaşımlı hostingten daha fazla performans vadeden ve dedicated sunucudan daha ekonomik olan bir hosting çözümü mümkün mü? Bu sorunun yanıtı bir sanal sunucu türü olan VPS’in özelliklerinde gizli.

VPS Nedir?

Web siteniz için VPS uygun mu?  - Resim : 2

Virtual Private Server’ın kısaltılmışı olan VPS (Sanal Özel Sunucu), sunucu kaynaklarının sanallaştırma yoluyla kullanıcılar için ayrılması olarak tanımlanabilir.

VPS’in paylaşımlı hostingten en önemli farkları; daha yalıtılmış bir ortam ve sunucu üzerindeki web sitesi sayısının daha az olması şeklinde sıralanabilir. Bu nedenlerden VPS; web sitenizin performans ve güvenlik ihtiyaçlarına paylaşımlı hostingten daha iyi yanıt verir.

VPS ölçeklenebilir hosting çözümlerindendir, herhangi bir zamanda ihtiyaçlarınıza bağlı olarak sunucu kaynaklarını kolaylıkla artırabilirsiniz.

Ne zaman VPS’e İhtiyacınız Olur?

Web siteniz için VPS uygun mu?  - Resim : 3

●     Genellikle bloglar ve küçük çaplı web sitelerinin ihtiyaçları için tasarlanan paylaşımlı hostingten aldığınız verim artık web siteniz için yeterli gelmiyorsa, sayfalarınız geç yükleniyorsa ya da trafiğiniz belirgin bir şekilde artmışsa VPS uygun bir seçenek olacaktır.

●     Sitelerinin depolandığı sunucu üzerinde daha fazla yetkiye (Root Erişimi) ve çeşitli özelleştirme olanaklarına (çeşitli güvenlik önlemleri yüklemek gibi)sahip olmak isteyenler için de VPS ideal olabilir.

●     Bir VPS sunucu, yedekleme, uygulama geliştirme ya da VPN oluşturma gibi web sitesi barındırmanın dışında çok farklı ihtiyaçlara da cevap verebilir.

VPS için Seçeceğiniz Hosting Hizmetinin Özellikleri Nasıl Olmalı?

Bulut alt yapısı ile güçlendirilmiş VPS sunucular, sanallaştırma paradigmasının tek bir sunucu yerine birden çok sunucuya genişletilerek yedekli bir ortama çevrilmesini sağlar. Böylece geleneksel VPS yaklaşımlarında söz konusu olmayan bulut desteği; web sitelerinin ciddi kesintiler yaşamadan çalışmasına izin verir.

Dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta da izolasyon sorunlarını engelleyebilecek şekilde yapılandırılmış VPS sunuculara sahip hosting hizmeti verebilen firmaları tercih etmenizin; sitenizin başarısında fark yaratacak olmasıdır.

SSD disk ve yüksek hızlı işlemciler gibi sunucu donanımları da sitenizin performansı ve uzun vadede ortaya çıkacak ihtiyaçları için önemlidir. Ayrıca site hızı için sunucu lokasyonu ile hedef kitlenizin aynı ülke sınırları içerisinde olması önerilmektedir.

VPS’in VDS’ten Farkı Nedir?

Web siteniz için VPS uygun mu?  - Resim : 4

Bir diğer sanal sunucu türü olan ve Sanal Atanmış Sunucu anlamına gelen VDS’in en belirgin farkı VPS’ten daha izole bölümler sunabilmesidir. Bir VDS üzerinde yoğun kaynak kullanan bir site; sunucu üzerindeki siteleri etkilemez. Böylece VDS, çok yüksek trafik alan e-ticaret siteleri gibi siteler için daha iyi performans sağlar. Ancak VDS, VPS’ten daha pahalı bir hosting çözümüdür.

Sonuç

VPS; paylaşımlı hostinge göre daha fazla performans ve kontrol vadeden ve vds , bulut ve dedicated sunuculara göre daha hesaplı olan bir hosting türüdür. Küçük ve orta ölçekli web siteleri için idealdir.

Üstün performanslı sunucu donanımlarına sahip hosting hizmeti tercihi; sitenizin sürekli yayında olmasını, hızını ve güvenliğini etkileyen en önemli kriterdir.

 

Etiketler advertorial