Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne uluslararası görev

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne uluslararası görev
Güncelleme:

Avrupa Ödülü Kazanan Kentler Birliği (AÖKKB) Genel Kurulu ve 2019 Gençlik Toplantısı, 6-7 Eylül tarihleri arasında Macaristan'ın Szeged kentinde gerçekleşti.

          Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin AÖKKB Başkanlık Konseyi Üyeliğine seçildiği Genel Kurul'da, gündemin ana maddesi "akıllı şehirler" oldu.

           Avrupa Ödülü Kazanan Kentler Birliği Genel Kurulu'na Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş'ı, temsilen Başkan Vekili Hayrettin Çetin katıldı.

         Çetin, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin "Akıllı Kent Uygulamaları" hakkında katılımcılara sunum gerçekleştirdi. 

         Birlik üyesi kentler arasındaki bilgi ve tecrübe paylaşımının şehirlerin gelişmesine katkı sağlayacağının altını çizen Çetin, “Dünya nüfusunun yarıdan fazlasının yaşadığı kentlerde üretim tüketimin büyük bir kısmı yine kentlerde gerçekleşmektedir. Bu bakımdan kentler barınma, beslenme, iş bulma, imkânlara kolay erişim gibi fırsatlar ortaya koyarken aynı zaman da kirlilik, yetersiz yaşam koşulları, doğal kaynakların tahribi, doğal afetlerin etkileri, şiddet ve hak ihlalleri gibi birçok sınama ile de karşı karşıyadır” dedi.

   Toplumsal refah düzeyini yükseltecek sürdürülebilir, akıllı kentler uygulamalarının hızlandığını ifade eden Çetin, daha hızlı ve kaliteli hizmetlerin verilebilmesi için teknolojinin sağladığı tüm imkânlar kullanılmasının gerekli olduğuna dikkat çekti.

“BAŞKENT’TE AKILLI KENT SİSTEMLERİ”  

      Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin akıllı kent uygulamalarında birçok yeniliğe imza attıklarına değinen Çetin şunları söyledi:

     “EGO Cepte Akıllı Durak Sistemleri, Mavi Masa, Akıllı Ulaşım Sistemleri uygulamaları bunlara birkaç örnektir. EGO Cepte Uygulaması; mobil ortamda   EGO Otobüs Hatları ile ilgili tüm ihtiyaç duyulabilecek bilgilere kolayca ulaşmayı sağlamaktadır. Mavi Masa Uygulaması; Ankara halkına daha iyi hizmet verebilmek ve iletişimi kuvvetlendirmek için kurulmuş olup 7 gün/24 saat ulaşılarak sorun, görüş ve taleplerin iletebildiği hizmet birimidir.”

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin,  akıllı şehir uygulamalarını teknolojik imkânlara göre güncellemeye ve uygulamaya devam ettiğinin altını çizen Çetin, “Araç öncelikli olarak kurgulanan ulaşım anlayışını yaya öncelikli hale geliştirmeye çalışıyoruz. Toplu taşım hatları genişletilip, nüfus yoğun bölgelere yeni metro hatları planlanmaktadır. AB ile işbirliği içerisinde Ankara'da bisiklet yolları planı hazırlanıyor. Sera gazı salınımının en önemli nedeni olan karbon yakıt kullanan araçlardan elektrikli araçlara geçilmesini teşvik için tüm konutlarda şarj üniteleri kurulması zorunlu hale getirecek düzenlemeler yapılıyor” dedi.

“KENTLER ARASINDA İŞ BİRLİĞİ ÖNEMLİ”

Kentlerin de insanlar gibi canlı ve dinamik varlıklar olduğunu ve sürekli değişim ve dönüşüm yaşamaya devam ettiğini belirten Çetin, “Tüm dünya kentleri olarak işbirliklerini arttırmak, yenilenmek, bilgi ve tecrübe değişiminde bulunmak ve benzer sorunlara karşı ortak eylem planları hayata geçirmenin zorunlu olduğunu düşünüyorum. Bu bakımdan Avrupa Ödülü Kazanan Kentler Birliği çatısı altında dünya kentleri ve alanının uzmanları tarafından ortaya konulan Akıllı Kentler Uygulamalarının hayata geçirilmesinin hizmet kalitesini arttırması için çok önemlidir. Burada meslektaşlarımın ve uzmanların aktaracağı tecrübeler çok değerlidir” diyerek sunumunu tamamladı.