Beşiktaş'ta gönüllülere arama kurtarma ve yangın eğitimi

Beşiktaş'ta gönüllülere arama kurtarma ve yangın eğitimi
Güncelleme:

Beşiktaş Belediyesi Afet Yönetim Birimi, Prof. Dr. Aykut Barka Deprem Parkı’nda gönüllü vatandaşlara arama kurtarma ve yangın eğitimi verdi. 6 istasyondan oluşan parkuru tamamlayan vatandaşlar olası afetlere karşı da bilinçlendirildi.

Toplumların afetlere karşı hazırlıklı olmasında büyük önem taşıyan afetlere hazırlık çalışmaları, bireylerin bilinçlendirilmesi ve toplumda duyarlılık oluşturulması açısından önemli bir yere sahip. Bu kapsamda Beşiktaş Belediyesi Afet Yönetim Birimi Beşiktaş’taki gönüllü vatandaşlara ücretsiz arama kurtarma ve yangın eğitimi verdi. Prof. Dr. Aykut Barka Deprem Parkı’nda gerçekleşen eğitimde 6 istasyon kurularak vatandaşlara olası bir acil durumda yapılması gerekenler uygulamalı bir şekilde anlatıldı. İstanbul İtfaiyesi’nin gönüllü eğitmeni İsmet Macit tarafından verilen eğitim sonrası vatandaşlar Beşiktaş Belediyesi’ne teşekkür etti.

Afetlere hazırlık kültürünün bireylere kazandırılması konusunda farkındalık çalışmalarının önemine vurgu yapan Başkan Rıza Akpolat, sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Zor bir coğrafyada zor bir dönemde yaşıyoruz. Hem deprem kuşağında olmamız hem de çevresel felaketlerle sürekli karşılaşılıyor olmamız her duruma hazırlıklı olmamızı zorunlu kılıyor. Deprem başta olmak üzere ağır felaketlere karşı hazırlıklı olmak, felaket sonrasında çok iyi bir şekilde örgütlenmek için her yurttaşın temel eğitimleri alması hayatidir. Beşiktaş Belediyesi olarak yurttaşlarımızı felakete karşı hazırlamak bizlerin temel sorumluluğudur. Eğitime katılan hocalarımıza ve yurttaşlarımıza teşekkür ediyorum”

Arama kurtarma ve yangın eğitimlerinde bireysel müdahale konusuna dikkat çeken İstanbul İtfaiyesi gönüllü eğitmeni İsmet Macit ise şunları söyledi.

‘’ Biz bu eğitimlerde bireylerin herhangi bir acil durumla karşılaşması halinde etkili müdahaleyi yapmayı hedefliyoruz. Bu eğitimde altı tane istasyon oluşturduk. İstasyonların bir tanesinde içeride Beşiktaş Belediyesi’ne ait ekipmanların tanıtımını yaptık. İkincisinde bir arama kurtarma da kullanabilecekleri asgari nitelikteki beş tane düğümü öğrettik. Üçüncüsünde sedye bağlamayı, kazazedeyi sabitlemeyi ve tehlikeli ortamdan çıkartmayı gösterdik. Dördüncü eğitimde ise kurtarma ekipmanı olarak kullanılan tripod dediğimiz ekipmanı kullanmayı gösterdik. Beşincisinde kazazedenin bulunduğu yerden alınıp emniyetli bir alana çıkartılmasında kullanılabilecek hattı uygulamalı anlattık. Sonuncu olarak da yangınla mücadele eğitimini gösterdik. Katılımcılar kuru kimyevi tozu, karbondioksiti, köpüklü söndürme cihazlarını katı madde, sıvı madde ve gaz madde yangınlarında uygulamalı bir şekilde aldılar.”