Çerkes Soykırım ve Sürgün Anıtı Beylikdüzü'nde açıldı

Çerkes Soykırım ve Sürgün Anıtı Beylikdüzü'nde açıldı
Güncelleme:

Çerkes Soykırım ve Sürgün Anıtı, Beylikdüzü Belediyesi ve Çerkes Kültür Evi iş birliğiyle Yaşam Vadisi 2.etapta açıldı.

Çerkeslerin 1864 yılında yaşadığı soykırımı unutturmamak için hazırlanan anıtın açılış töreninde konuşma yapan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, “Türkiye’deki Çerkesler bizim has vatandaşlarımız, kardeşlerimiz, milletimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu anıt, daimi birlikteliğimizin bir nişanesi olarak, dilerim çok uzun yıllar burada var olmaya devam eder.” mesajı verdi.

 Beylikdüzü Belediyesi tarafından 2019 yılında Yaşam Vadisi 2.etap hayata geçirilen Çerkes Kültür Evi’nde, “Çerkes Soykırım ve Sürgün Anıtı” açıldı. 21 Mayıs 1864’te Çarlık Rusya’nın, Çerkes halkına yönelik uyguladığı soykırım ve sürgünü unutturmamak için hazırlanan anıtın açılışında duygu dolu anlar yaşandı. Eserin kompozisyonunu Keramettin Dönmez yaparken, uygulatıcı sanatçı Tayfun Karadeniz ve heykeltıraş Müslüm Özcan özveriyle yürüttükleri çalışmalarla Çerkes halkının güçlü duruşunu temsil eden anıtı ortaya çıkardı. Açılış törenine; Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ile eşi Zehra Çalık, Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Yıldız Şekerci, Çerkes Kültür Evi Başkanı Ömer Çötok, STK temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Çerkes Soykırım ve Sürgün Anıtı Beylikdüzü'nde açıldı - Resim : 1

Çalık: Çerkesler milletimizin ayrılmaz bir parçasıdır

Açılışta konuşma yapan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, “Tarihin en acı olaylarından birinin üzerinden 157 yıl geçti. 21 Mayıs 1864’te Çarlık Rusyası, topraklarını işgal ettiği Çerkes halkını sürgüne, yani ölüme gönderdi. 6 milyondan fazla Çerkes, dünyanın 40 ülkesine dağılmış durumdayken, ülkemiz, dünyadaki en kalabalık Çerkes nüfusuna ev sahipliği yapmaktadır. Geldiklerinde henüz yabancı oldukları bu ülkenin bütün cephelerinde savaştılar; hep birlikte bir bütün olduk. Türkiye’deki Çerkesler bizim has vatandaşlarımız, kardeşlerimiz, milletimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Çerkes kardeşlerimizin bugün hâlâ taze olan acısını yürekten paylaşıyor, sürgünde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum. Bu anıt, ortak geçmiş ve ortak geleceğimizin; daimi birlikteliğimizin bir nişanesi olarak, dilerim çok uzun yıllar burada var olmaya devam eder. Beylikdüzü’nün kültürel zenginliğini korumak, herkesin eşit, kardeşçe ve barış içinde yaşamasını sağlamak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı. 

Şekerci: Birlikteysek güçlüyüz 

Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Yıldız Şekerci ise 21 Mayıs 1864 Çerkes soykırım ve sürgünü, bizim tarih ve kaderimizi bu kent ile bir kez daha bağlamıştır. Bugün önemli bir nüfus ile İstanbul’un yaşamına sosyal, ekonomik, kültürel, sanatsal ve sportif pek çok farklı alanda katkıda bulunuyoruz. İstanbul’a kazandırdığımız bu eserin, hem kimliğimizi ve kültürümüzü hem de sanatımızın gücünü dünyaya anlatacağına içtenlikle inanıyorum. Gerek derneğimizin, gerekse federasyonumuzun çalışmalarında her zaman güçlü desteklerini hissettiğimiz Beylikdüzü Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz. Birlikteysek güçlüyüz.” dedi.

“Beylikdüzü’ne nasıl katkı sağlayabiliriz sorusuna cevap aramayı sürdüreceğiz”

Çerkeslerin yaşadığı soykırım ve sürgünün acısını bir daha hiçbir toplumun yaşamamasını dileyen Çerkes Kültür Evi Başkanı Ömer Çötok, “Tarihin en acımasız soykırım ve sürgününe maruz kalmış olan biz Çerkesler, kültürümüzü yaşatmak ve yaşadığımız coğrafyanın barışına katkı sunmak için mücadele ediyoruz. Soykırım ve sürgünün çok acımasız hatıraları hafızamıza kazınmış olsa da, hiçbir zaman inancımızı kaybetmeden varoluş mücadelemize devam edeceğiz. Beylikdüzü’ndeki diğer STK’lar ile birlikte Beylikdüzü’ne nasıl katkı sağlayabiliriz sorusuna cevap aramayı sürdüreceğiz. Bu anıt vesilesiyle İstanbul’a gelen her Çerkes, Beylikdüzü’nü ziyaret etmeden ayrılmayacaktır. Her zaman samimiyetiyle bizlere desteğini hissettiren Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ve çalışma arkadaşlarına gönülden teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.