İBB'den dev proje: İstanbul 'Yeşil Çatı' projesiyle yeşillenecek!

İBB'den dev proje: İstanbul 'Yeşil Çatı' projesiyle yeşillenecek!
Güncelleme:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürü Razaman Gülten, çatı katlarında tarım yapmayı kolaylaştıran 'Yeşil Çatı' yönetmeliğini bahara kadar hazırlayacaklarını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İmar Müdürü Ramazan Gülten, çatılarda tarım yapmayı kolaylaştıran Yeşil Çatı yönetmeliği hakkında yaptıkları çalışmayı Yeniçağ'a anlattı.

Yeniçağ gazetesinden Sümeyra Kırca'nın haberine göre geçtiğimiz gün öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşları, çevre il müdürlüğü ve diğer paydaşlarla 'Yenilenebilir Enerji' ile ilgili bir çalıştay yaptıklarını anlatan Ramazan Gülten çatılarda tarım yapılabilecek Yeşil Çatı yönetmeliğini bu bahara yetiştirmeye çalışacaklarını söyledi.

“RAPORU MECLİS’E GETİRECEĞİZ”

İBB İmar Müdürü Ramazan Gülten konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Çalıştay notlarımızı rapor haline getirip, çalıştaya katılan paydaşlara yeniden göndereceğiz ve çalıştaya dair yeniden bir değerlendirme isteyeceğiz, bunlarla birlikte bir yönetmelik haline getirip, ortak akılla süzülen yönetmelik mevzuat hükümlerini meclisimize ileteceğiz, meclisten geçerse Ankara'da bakanlığa ileteceğiz. Birkaç ay içinde raporu toparlamış oluruz, baharla birlikte yönetmelik adımına geçer diye tahmin ediyorum." Dünyada tarım alanlarındaki daralma ve buna bağlı olarak gıda krizine dikkat çeken Ramazan Gülten, kentlilerin kendi gıdalarını üretebilmeleri için İBB olarak bir arayış içinde olduklarını vurguladı.

“KENDİ ÇATISINDA TARIM YAPABİLECEK”

Mevcut Yeşil Çatı yönetmeliğinde bir takım değişikliğe giderek isteyen herkesin kendi çatısında tarım yapabileceğini belirten Ramazan Gülten, "Bizim yönetmeliklerimizde yeşil çatı ile ilgili maddelerimiz var ama herkesi kapsayan bir durumda değil. 60 bin metrekare yapılar için zorunlu halde..

“ÇATI KATI BAĞIMSIZ OLURSA”

Çalıştayda daha küçük yapılar için, evinin çatısında tarım yapmak isteyen herkesin önünü nasıl açabiliriz bunun tartışmasını yaptık" dedi. Çalıştayda bazı çekincelerin de olduğunu aktaran Ramazan Gülten, "Kat algısı içinde olacağı gibi bir algı var, ilave kat verildiği gibi bir izlenim oldu. Biz aslında emsal harici yapının kullanacağı metrekarenin dışında bir alan olarak tasarlamıyoruz. Normal kendi yapacağı emsal içinde değerlendirilecek. Bizim önerdiğimiz şu; çatı katları yıllardır bağımsız bölüm olarak kullanılamaz gibi bir gelenek var. Biz çatı katını bağımsız bölüm haline getirirsek ne gibi avantajları olur, bunu konuştuk" dedi.

“DAHA DEĞERLİ HALE GELECEK”

Çatıların bağımsız alan haline geldiğinde ortaya çıkan avantajlarını da anlatan İBB İmar Müdürü Ramazan Gülten, "Çatılar bağımsız hale gelirse çatılardaki malzeme kalitesi artacak, siz orayı alınıp satılabilir haline getireceksiniz. Yönetmelik çatıları biçimsel olarak daha kullanışlı daha konforlu hale getirecek. Mevcut yönetmelikle çatılar son katlarla birlikte kullanılıyor. Dubleks katlara baktığımızda en çok satılamayan alan olarak görüyoruz. Alt katlara göre fiyatı çok yüksek, çatı katı olarak kullanılan alanlar çok kullanışlı değil, çatının eğiliminden kaynaklı, ısı kaybı çok fazla, bunlarda proje dışı kullanımlara yönlendiriyor insanları, alt katla bağlı olan merdiveni kapatıp üst katı bağımsız bir bölümmüş gibi kiraya vermeye çalışıyor. Hisseli satışlar yapmaya çalışıyor. Alanla satan arasında ciddi hukuki sorunlara yol açıyor. Bu durumun hem ekonomik hem de hukuki sorunlara yol açıyor. Biz çatıyı bağımsız hale getirip kullanışlı hale getirirsek bu sorunları ortadan kaldırmış olacağız. Malzeme kalitesi artacak, daha kullanışlı konforlu hale gelecek, enerji kullanımı verimli hale gelecek, kentsel dönüşüm yapmak isteyip de anlaşma yapamayan kat bölünemeyen alanlar için avantaj hale gelecek. Kullanılabilir alan olduğu için, kentsel dönüşümün önünü açacağını öngörüyoruz" dedi.

“SUYU TOPLAMAK İÇİN”

İstanbul'u daha yeşil bir kent haline getirmek için Yeşil Çatı yönetmeliğini önemsediklerini vurgulayan Ramazan Gülten, "Yeniden kentsel dönüşüme giren binalarda bu tip tasarımsal tercihlerde bulunabilirler, çatıyı yeşil çatı yapmak, suyu toplamak için gri tanklar kurmak, güneş paneli kurmak gibi çatıyı fonksiyonel olarak tasarlayabilirler. Biz belediye olarak bunun önünü açmak istiyoruz" dedi.

“DEVLET KREDİ MUSLUĞUNU AÇMALI”

Depreme hazırlanmak için acilen kentsel dönüşüme hız vermek gerektiğini belirten Ramazan Gülten, kentleri yenilemek için oluşturulan kaynağın devlette var olduğunu ve bu paranın ucuz yolla vatandaşa verilmesi gerektiğini vurguladı. "Kentsel dönüşümün 4 sac ayağı var. Birincisi vatandaş, ikincisi belediye, üçüncüsü yüklenici firma, dördüncüsü devlet" diyen Ramazan Gülten konuşmasına şöyle devam etti: "Özellikle 99 depreminden sonra ÖİV diye bir vergi girdi hayatımıza, dönemin hükümeti dedi ki, kentlerimizi doğal afete karşı hazırlamamız lazım bunun için özel tüketim malzemelerine ekstra bir vergi koyalım, buradan gelecek kaynağı kentleri yenilemekte kullanalım dediler. Güya kentler yenilecek ve bu vergi kaldırılacaktı. Şimdi bu verginin hem kapsamı değişti hem de kalıcı hale geldi. Kentsel yenileme için kullanılamaz bir durumda şu anda.. Kentleri yenilemek için oluşturulmuş kaynaklar devlette var. Daha sonra Kentsel Dönüşüm Fonları oluşturuldu, çevre şehircilik bakanlığı kurulurken bir takım devletle ilgili işlemlerden bu fona aktarımlar söz konusuydu, bir takım işler yapacaksanız bu forma bir takım para yatırmanız gerekiyordu bu konuda devlette kentleri yenilemek üzere birikim olduğu varsayıyoruz vatandaş olarak. Buradaki birikimi ucuz ve uzun vaadeli kredi ile vatandaşlara kullandırılması kensel dönüşümü hızlandıracaktır diye düşünüyorum."
 
 

Yeni Çağ