İmamoğlu İstanbul'da sokağa çıkma yasağı istedi!

Güncelleme:

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, koronavirüs salgınıyla ilgili yaptığı değerlendirmede tehlikenin yüzde 60’ının İstanbul’da olduğunu belirterek, “Türkiye için olmasa bile İstanbul için sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli” dedi.

FOX TV'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu programa katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, koronavirüs salgını ve İstanbul'daki durumla ilgili açıklama yaptı.

İmamoğlu, İstanbul'un ekonominin merkezi ve kalabalıklığı sebebiyle hastalığın en çok yayıldığı yerlerden olduğunu ve sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

İmamoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"İstanbul’un yüzde 60’ı tehlike altında. Kent nüfusunun yüzde 15’i dışarı çıksa, 2.5 milyon kişi eder. Hava biraz iyileşince insanlar bir şekilde dışarıya çıkıyor. Türkiye için olmasa bile İstanbul için sokağa çıkma yasağı ilan edilebilir.

İstanbul'da şu an halkın en büyük eksiği temel maalesef ihtiyaçları. Halkın faturalarının ertelenmesi lazım

İl idare kurulu ile pandemi kurulunda 2-3 saat çok faydalı vakit geçirdik. Hepimizin ne kadar sorumlu olduğunu hissettik.

Türkiye'nin siteminde belediyelerin bir merkezi idare gelirleri iki yerelde ettiği gelirler var. Türkiye'nin yüzlerce belediyesi için belediyelerin gelirleri şu anda neredeyse sıfır noktasında. Bizim yolcu sayımız onda birine düştü, daha da düşmeli ama o tekerlekler dönüyor. Oradan gelen gelirler de yüzde 10'a düştü. Yerel yönetimlerin direkt vatandaşa dokunduğu bir sistemde, biz bu süreçlerde bu seferberlik ortamını yüklenecek kurumlarız. Dolayısıyla sübvansiyona muazzam ihtiyacımız var. Belediyelerimizin hiçbiri elektrik, su, doğalgaz faturalarında kesinti yapmayacağını açıkladı. Hiçbir vatandaşımız bu süreçte suyundan, elektriğinden şüphe etmesinler. Bu dönemde hiç kimsenin kapısına kesinti için kimse gidemez gitmemeli de zaten.

"BARAJLARIMIZ İSTEDİĞİMİZ SEVİYEDE DEĞİL"

Doğalgazda biz aracı kurumuz. BOTAŞ'tan ertelemeyi talep etmemizin gerekçesi şu biz de bu fırsatla doğalgaz faturalarını erteleyelim. Bizim İSKİ'de maaliyetimizin büyük çoğunluğu enerji .Elektrikle dağıtıyoruz. Barajlarımız istediğimiz sevide de değil, suyu israf etmeyelim.

Evindeki metali eriterek silah yapan bir bir dönem yaşadı bu toplum.

ÖTV muafiyeti, bu süreçte sübvansiyon istiyoruz. Biz 300 milyon liraya yakın iştiraklerimizin kaybından bahsedebiliriz. 750 milyon lira açığa çıkmış durumdayız. Maliye bakanlığına bu isteklerimizi yolladık. Şu anda gelen tek şey kesinti yapılmamasıyla ilgili. Ama hizmet için sübvansiyona ihtiyacımız var. İstanbul'un en büyük ihtiyacı vatandaşalrımızın temel ihtiyacı .Biz 250 bin aileye sosyal yardımda bulunuyoruz. Şu süreçte 50 bini aşan yardım talebi aldık. Bu büyüyecek, ortada.

"SİYASİ DAYANIŞMAYI GÖSTERME ZAMANIDIR"

Berberlerimiz, gündelik kazançla evine ekmek götürenler evine kapanmış durumda. Biz şu anda bir yandan pandemiyle karşı günlük tedbirlerimizi, sağlıkçılarımızın elini kolaylaştıracak her türlü tedbiri aldık. Esas konu daha sonrası. Bizim işsiz kalan insanlarımzı var. Kötüsünü düşünmek lazım, turizm sektörü kayıp durumda. Bütün bu konuların seferberlik anlamında bütünüyle masaya yatırılıp değerlendirilmeli. Türkiye'nin artık bütün konuları millidir. Siyasi dayanışmayı gösterme zamanıdır.

BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ KAMPANYASI

#BirlikteBaşaracağız kampanyasını 39 ilçe belediyemizle dayanışma içinde götüreceğiz. Vatandaşlarımızdan, ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için ayni ve nakdi yardım bekliyoruz. Yardımsever halkımız gerekli bilgilere birliktebasaracagiz.ibb.gov.tr sitesinden ulaşabilir.

Hastanelerde oluşacak ihtiyaçları il sağlık müdürlüğümüz üzerinden bizimle lütfen bağ dursunlar biz elimizden geleni yaparız.

(Mahfi Eğilmez'in hükûmete açık mektubun ilişkin) Doğru lafa ne denir ki. Güven duyulan bir isimdir. Ekonomik düzen, hani vardır ya bazı kurallar arz talep dengesi, bunun daha ötesinde hassasiyetler konuşulacak.

Dünya bir haykırış yapıyor ey insanlık, siz dünyayı hor kullandınız ben size ses veriyorum. Dünya feryat ediyor. Önce gelişmeyi değil bu dünyayı korumayı, insanlığı korumayı önceleyeceksin diyor. Maalesef hâlâ kayıtsız ekonomi gücü çok yüksektir. Beni her gün minibüsçüleri taksiciler arıyor. Bütün bu ekonomiyi döndürebilmek adına topyekûn, devletimiz talimat verecek biz koşup anlatacağız, önerilerimizi sunacağız. Akıl akıldan üstündür, ortak akıl her şeyden üstündür. Bu ülkenin kaynağı olmaz olur mu? Kaynağı nereye kullanacağına bağlı. Geçen gün isyan ettim. İhalenin zamanı mı? Ülkelerin ekonomisi günü kurtarmak için yapılamaz, geleceğe yönelik olur. Türkiye'nin nimetleri bize düşer yeter ki çalışmayı bilelim.

SOKAK HAYVANLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Sokak hayvanları için sahadayız. Yardımlaşma ve koordinasyon merkezimiz de var Yenikapı'da. Bu konuda bir yetkili ilçe belediyeleri ile sahada neyi koordine edebiliriz diye konuşuyor. Sokak hayvanları konusunda aktifiz.

Bazı işletme hususları ile ilgili takviyeler yaparak bazı işletmeler bize kapılarını açtı.

Biz de bu ilişkiyi il sağlık müdürlüğümüz ile yürütüyoruz."

 

Seçiniz...