Mersin'de elektrikli otobüs dönemi

Mersin'de elektrikli otobüs dönemi
Güncelleme:

Çevreci ulaşım ağıyla toplu taşıma ağını güçlendiren Mersin Büyükşehir Belediyesi, elektrikli otobüs test sürüşü gerçekleştiriyor. Rampa çıkmadan çekiş gücüne, yakıt sarfiyatından kilometre menziline, ses sisteminden vatandaş memnuniyetine kadar birçok kategoride test edilen araç, hem şehir merkezinde hem kırsal bölgelerde yolcu taşıyor. Tüm testler tamamlandığında elektrikli otobüsün maliyet analizi yapılacak.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in öncülüğünde vatandaşlara daha iyi hizmet sunmak için her geçen gün toplu taşıma ağını güçlendiren Büyükşehir Belediyesi, bu kez de elektrikli otobüs test sürüşü gerçekleştiriyor. TEMSA firmasının test edilmesi için gönderdiği 9 metrelik elektrikli aracın kent yollarında test sürüşüne başlandı.

Elektrikli otobüs birçok testten geçiyor

9 metre uzunluğunda ve toplam 9 büyük aküden oluşan elektrikli otobüs, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi’ne test edilmesi amacıyla gönderildi. Elektrikli otobüsün rampa çıkma, çekiş gücü, kilometre menzili ve yakıt sarfiyatı ile birlikte konfor düzeyi test ediliyor. Vatandaşların ulaşımına da sunulan araç hem merkeze hem de yayla köylerine gönderiliyor. Aracın çekiş ve konfor gücünün yanı sıra vatandaşların memnuniyet derecesi de gözlemleniyor. Her sefer sonunda vatandaşlardan memnuniyet anketi alınıyor. Tüm testler tamamlandığında elektrikli aracın maliyet analizi yapılacak.

Mersin'de elektrikli otobüs dönemi - Resim : 1

Başkan Seçer: “Çevre duyarlığı açısından önemli bir çalışma”

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki konuşmasında, toplu taşımada yeni bir çalışma başlatarak, elektrikli otobüsleri test aşamasına aldıklarını söyledi. Araçların çekiş gücü, performans, konfor ve yakıt tüketimine baktıklarını ifade eden Seçer, “Çevre duyarlılığı açısından önemli çalışmalar diye düşünüyorum. CNG otobüs alımları da böyleydi. Bu elektrikli otobüslerin testleri de olumlu çıkarsa, performansları uygun olursa, belediyemiz kentimize bu otobüslerden de kazandırırsa hem yeni nesil yakıtlar hem çevre dostu yakıtlar hem modern bir toplu taşımacılığa daha süratle adım atmış oluruz” diye konuştu.

Mersin'de elektrikli otobüs dönemi - Resim : 2

“Amacımız geleceğe iyi bir çevre bırakacak araçlara sahip olmak”

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı Toplu Taşıma Şube Müdürü Bayram Demir, çevre dostu araçlarla Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin envanterini yenilemek istediklerini belirterek, şunları söyledi:

“Yenilenebilir enerji olan elektrikli otobüsleri test aşamasına aldık. Şu anda araçlarımızın çekiş gücüne, performansına, konforuna ve yakıt tüketimlerine bakıyoruz. Bu testlere müteakip daha önceki eskiyen araçlarımız varsa ya da dizel yakıtlı araçlarımızı elektrikli araçlara çevirmeyi planlıyoruz. Şu anda önümüzdeki araç 9 metre bir araç olup yaklaşık 35 yolcu kapasitesine sahip, ayakta yolcuyla beraber 60 yolcu kapasitesine sahip bir araçtır. En büyük amacımız, çevreye zarar vermeden insanlara ekolojik dengeyi sağlayan, geleceğe iyi bir çevre bırakacak araçlara sahip olmak. Tabii ki her şey test sonuçlarına bağlı. Araçlarımızı şu anda hem kırsal kesimde hem şehir merkezinde hem gece hem gündüz sıcaklığında deniyoruz. Test sürüşlerimizde çekiş gücünün yanı sıra aynı zamanda da vatandaş memnuniyetini ölçmeye çalışıyoruz çünkü elektrikli otobüsler dizel araçlar gibi ya da diğer yakıt türlerindeki araçlar gibi çok sesli değiller, daha sessizler. Bu yüzden de vatandaşlar konforunu test ediyor. Hem süspansiyon sistemine hem ses sistemine bakıyorlar. Her seferin sonunda vatandaşlarımızdan bir memnuniyet anketi alıyoruz. Hem vatandaş memnuniyet anketi sonucu hem aracın performansı sonucunda da nihai karar verilecektir.”

“Diğerleri gibi motor sesi gelmiyor”

Elektrikli otobüsle seyahat eden vatandaşlar, özellikle sessiz oluşundan memnun kaldı. Bir vatandaş, otobüsle ilgili düşüncelerini “Elektrikli olması çok güzel. Geniş ve sessiz. Diğerleri gibi motor sesi gelmiyor. Koltukları rahat. Gayet güzel, şık bir otobüs” cümleleriyle dile getirirken; bir başka vatandaş da “Sessiz olması çok iyi bir şey. Daha iyi olmuş” dedi.