MetroPOLL'ün sahibi Özer Sencar ''HDP kapatılırsa...'' deyip AK Parti'yi uyardı

MetroPOLL Araştırma şirketinin sahibi Özer Sencar, HDP’nin kapatılması durumunda AKP’den en az yüzde 5 Kürt seçmen oyunun kopabileceğini belirtti. Sencar, “Şimdi temel soru Erdoğan’ın kapatma davasından gerçekten samimi olup olmadığıdır” dedi.

HDP’nin kapatılması istemiyle yeniden açılan davada Anayasa Mahkemesi dün iddianamenin oybirliğiyle kabulüne karar vermişti.

DW Türkçe’den Hilal Köylü’ye konuşan Sencar, “Erdoğan’ın partiyi kapatmak isteyeceği kanaatinde değilim” dedi.

“HDP’YE SALDIRILAR İYİ PARTİ SEÇMENİNİ ETKİLEMEK İÇİN”

Araştırmalarına göre İYİ Parti seçmeninin yüzde 60’ının HDP’nin kapatılmasını desteklediğini, kapatma davası öncesi HDP’ye dönük saldırıların da İYİ Parti seçmenini etkileyip Kürtlere yaklaşmasını önlemek için yapıldığını tespit ettiklerini aktaran Sencar, “Şimdi temel soru Erdoğan’ın kapatma davasından gerçekten samimi olup olmadığıdır” dedi.

“HDP SEÇİME GİRERSE OYLARIN RENGİ DEĞİŞİR”

Kapatma davasının seçmenin oy eğilimini nasıl etkileyeceğini iki olasılık üzerinden değerlendiren MetroPOLL başkanı şöyle konuştu: “Diyelim ki kapattılar. HDP’nin ya da devamı olacak bir partinin seçime girmesine izin verilmeyecekse HDP seçmeninde bir miktar dağılma olur, dağılanların çoğunluğu CHP’ye gider, bir kısmı da sandığa gitmeyebilir. Ama HDP seçime girerse oyların rengi değişir.”

“AK PARTİ EVDEKİ BULGURDAN OLUR”

Sencar, “Oyların rengi değişir” diye ifade ettiği tabloyu ise şöyle anlattı: “HDP bir şekilde seçime girerse, HDP seçmeni hiç dağılma göstermez. Hatta HDP kapatma davasına tepki gösteren seçmenden de oy alabilir. Mevcut durumda Kürtlerin yüzde 25’i AK Parti’ye oy veriyor. HDP kapatılırsa AK Parti’den en az yüzde 5 Kürt seçmen oyu kopabilir. Yani AK Parti, Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olur. HDP’li seçmen, kapatma davası var diye oyunun yönünü zaten değiştirmez.”

“SEÇİM BARAJI DAHA ÇOK ETKİLİ OLUR”

Sencar, AK Parti’nin üzerinde çalıştığı seçim yasasında değişiklik çalışmalarına gönderme yaparak, seçmenin oy tercihinde parti kapatmaktan çok seçim barajının daha etkili olacağını savundu. Yüzde 10’luk seçim barajının yüzde 7’ye ya da 5’e çekilmesi durumunda Haziran 2015’te yüzde 13’ün üstüne çıkan HDP oylarından Kürt olmayanlarının bir kısının “HDP’nin baraj sorunu kalmadı” düşüncesiyle kendi partilerine gidebileceğini kaydetti.

Sonraki Haber