Uzaydan gelen tehdit! ABD'de ulusal güvenlik alarmı verildi

Uzaydan gelen tehdit! ABD'de ulusal güvenlik alarmı verildi
Güncelleme:

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Turner, ülkenin ciddi bir ulusal güvenlik tehdidiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Tehdidin ''uzaydan geldiğini'' ifade eden Turner, ABD Başkanı Biden'a tüm bilgileri erişime açması yönünde çağrıda bulundu.

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, "ABD'nin ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi" ile karşı karşıya olduğunu ve detayını vermediği konuyla ilgili olarak Başkan Joe Biden'ın tüm bilgi ve belgeleri Kongre ile paylaşması gerektiğini bildirdi.

Yazılı açıklama yapan Turner, ülkenin ciddi bir ulusal güvenlik tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ve tehdidin uzay ile ilgili olduğunu belirtti ancak ayrıntılı bir açıklama yapmadı.

Turner, "Bugün İstihbarat Komitesi, tüm Kongre üyelerini bu ciddi ulusal güvenlik tehdidine ilişkin bilgilendirmiştir. Başkan Biden'dan bu tehdide ilişkin tüm bilgileri erişime açmasını talep ediyorum, böylece Kongre, yönetim ve tüm müttefiklerimiz bu tehdide nasıl karşılık verileceğini açıkça tartışabilir" ifadesini kullandı.

Komite başkanı, Kongre üyelerine konuyla ilgili gönderdiği mektupta, söz konusu tehdidin "istikrarsızlaştırıcı yabancı bir askeri kapasite" ile ilgili olduğunu vurguladı.

DEĞERLENDİRME AŞAMASINDA

Açıklamasında, söz konusu tehdidin ne olduğuna ilişkin ayrıntı vermeyen Turner'ın çıkışı, Beyaz Saray'da karşılık buldu.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Beyaz Saray'da düzenlediği brifingde, konuyla ilgili bir soruya yanıt verirken, söz konusu açıklamayı değerlendirdiklerini söyledi.

Sullivan, ilgili istihbarat komitesi üyeleriyle perşembe günü yüz yüze görüşeceklerini, bu görüşmede ilgili konuları ele alacaklarını, ancak Turner'ın kamuoyuna bu şekilde önden bir açıklama yapmasının kendisi için "sürpriz" olduğunu ifade etti.

RUSYA'NIN UZAYA NÜKLEER SİLAH GÖNDERME PLANI

ABC News ve New York Times'ın yanı sıra Reuters'a konuşan kaynaklar, Turner'ın "ulusal güvenlik tehdidi" bildirisinin arka planının "Rusya'nın, uzaya nükleer silah yerleştirme planıyla ilgili olduğu" iddiasında bulundu. 

New York Times'ta yer alan haberde, durumun mevcut olarak bir tehdit oluşturmadığı ve Rusya'nın hala teknolojiyi geliştirme aşamasında olduğu öne sürülmüştü.

RUSYA: KÖTÜ NİYETLİ UYDURMA

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, "Beyaz Saray'ın ne yapıp edip Kongre'yi para tahsis edecek bir tasarıyı oylamaya teşvik etmeye çalıştığı çok açık" diyen Peskov, "Beyaz Saray'ın hangi hilelere başvuracağını göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Peskov, Beyaz Saray tarafından ayrıntılar açıklanana kadar raporların içeriği hakkında yorum yapmayacağını söyledi. Turner, ülkenin ciddi bir ulusal güvenlik tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ve tehdidin uzay ile ilgili olduğunu belirtmiş ancak ayrıntılı bir açıklama yapmamıştı.

TASS'ta yer alan habere göre, Peskov ile benzer bir açıklama yapan Moskova'nın silahların kontrolünden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD'yi "kötü niyetli uydurma" ile suçladı.

 

AA