Yunanistan'dan AB'ye sert tepki !

Yunanistan'dan AB'ye sert tepki !
Güncelleme:

Yunanistan Göç Politikaları Bakanı Mouzalas AB'ye çok sert açıklamalarda bulundu.

Yunanistan Göç  Politikaları Bakanı Mouzalas, "Avrupa bize 400 uzman göndereceğini vaat etmesine rağmen şimdiye dek sadece 36 kişi geldi. Yeni yapılan bir anlaşmadan sonra ise yeniden 100 kişinin gönderileceği söylendi ama hala bekliyoruz. Bu kadar büyük fedakarlıklardan sonra kimse bize parmak sallayamaz" diye Avrupa Birliği'ne sitem etti.

Yunanistan Göç Politikaları Bakanı Yannis Mouzalas,  göçmen krizinde Yunanistan'a AvrupaBirliğinden (AB) gelen sınırlı desteği  eleştirerek, "Bu kadar büyük fedakarlıklardan sonra kimse bize parmak sallayamaz." dedi. 

Meclis oturumunda yaptığı konuşmada Mouzalas, Yunanistan'daki  göçmenlerin durumunu ve son gelişmeleri değerlendirdi.

Mouzalas, Türkiye-AB göçmen mutabakatının ardından adalarda zor  şartlarda tutulan göçmenlerin hassas gruplar başta olmak üzere bir kısmının  anakaraya taşınmaması halinde, mutabakatın tehlikeye gireceği uyarısında  bulunarak, belirlenen bin 500 kişinin kademeli olarak Atina'ya taşındığı  bilgisini paylaştı. Göçmenlerin iltica başvurularının çok yavaş sonuçlanması sebebiyle  adalarda yaşanan sorunlara ilişkin eleştirilere yönelik Mouzalas, personel  eksikliklerini sebep olarak gösterdi.

Mutabakat kapsamında AB tarafından verilen sözlerin yerine  getirilmediğini vurgulayan Mouzalas, "Avrupa bize 400 uzman göndereceğini vaat  etmesine rağmen şimdiye dek sadece 36 kişi geldi. Yeni yapılan bir anlaşmadan  sonra ise yeniden 100 kişinin gönderileceği söylendi ama hala bekliyoruz. Bu  kadar büyük fedakarlıklardan sonra kimse bize parmak sallayamaz." şeklinde  konuştu.

Yunanistan'ın mutabakat kapsamında adalarında göçmen sayısı 16 bini  aşarken, barınma kapasitesi bu sayının sadece yarısını karşılayabiliyor. Yaklaşık  8 aydır adalarda tutulan göçmenlerle yerel halk arasında zaman zaman şiddet  olayları yaşanırken, Türkiye'ye geri gönderilen göçmen sayısı yavaş ilerleyen  işlemler sebebiyle binin altında kaldı.

Öte yandan, Midilli'deki Moria göçmen kampında ocak tüpü patlaması  sebebiyle biri çocuk iki göçmenin ölmesine, iki göçmenin de ağır yaralanmasına  sebep olan olaya ilişkin Başbakan Aleksis Çipras, kamplardaki şartların  iyileştirilmesi sözünü verdi. Yaralı iki göçmen tedavi edilmek üzere başkent  Atina'ya getirilmişti.