Asgari ücret zammı pazarlığı başlıyor! İşte masadaki ilk rakam

Asgari ücret zammı pazarlığı başlıyor! İşte masadaki ilk rakam
Güncelleme:

Asgari Ücret Tespit Komsiyonu 2024 yılı asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını bugün yapacak. İşte milyonlarca çalışanın beklediği masadaki asgari ücret zam hesabı..

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugün gerçekleştirilecek olan ilk toplantısı ile birlikte, 2024 Ocak ayından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret belirlenmesi için işçi, işveren ve hükümet temsilcileri arasında zam pazarlığı başlayacak.

Görüşmelerde işçi tarafını temsil edecek Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, toplantıda 14 bin TL civarında hesaplanan açlık sınırının teklif edilmesi halinde, "O zaman masadan kalkarız. Öyle şey olmaz" demişti. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise yüksek enflasyon koşullarında asgari ücretin değil iki kez, yılda dört kez güncellenmesi gerektiğini belirterek 13 maddelik taleplerini açıklamıştı. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı ise konuyla ilgili paylaşımında, "Önerdiğimiz formülümüzde asgari ücret artış oranı; geçmiş 6 aylık enflasyon oranına, yine son 6 ayın ekonomik büyüme oranı eklenerek belirlenmektedir” ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da 2024 yılında asgari ücrete bir kez zam yapılacağını açıklamış ve "Bir kez verilecek zamla bu iş biter" demişti.

Asgari ücret zammı ne kadar olacak?

İlk komisyon toplantısı bugün yapılacak olan asgari ücrette pazarlıkların 15 bin 700 - 17 bin lira bandında gerçekleşmesi bekleniyor. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret için olası zam senaryoları şu şekilde:

Yüzde 35 zam yapılması halinde 11 bin 402 TL olan mevcut asgari ücret 15 bin 392 TL'ye yükselecek.

Yüzde 40 zam yapılması halinde mevcut asgari ücret 15 bin 962 TL'ye yükselecek.

Yüzde 45 zam yapılması halinde mevcut asgari ücret 16 bin 532 TL'ye yükselecek.

Yüzde 50 zam yapılması halinde mevcut asgari ücret 17 bin 103 TL'ye yükselecek.

Asgari ücrete zam bir kez mi yapılacak?

Geçtiğimiz yıllarda yüksek enflasyon nedeniyle yılda bir kez zam yapılan asgari ücrete 6 aylık periyotlar halinde zam yapılırken siyasiler tarafından verilen mesajlar tek asgari ücret zammı üzerinde durulduğuna yönelik açıklamalarda bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakan Vedat Işıkhan’ın açıklamalarına göre 2024’te ise asgari ücrete tek zam yapılacak.

Buna göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dubai ziyareti dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, asgari ücrete tek zam mesajı vermiş ve “Asgari ücret artışı zaten biliyorsunuz yıl içinde bir kezdir. Bir kez verilecek zamla bu iş biter” ifadelerini kullanmıştı.

Süreç nasıl işleyecek?

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndaki ilk toplantının ardından komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Beklentiler ne yönde?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açıkladığı Orta Vadeli Program’da (OVP) 2023 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65 olarak duyuruldu.

Kasım ayında açıklanan aylık yüzde 3,28’lik enflasyon oranıyla birlikte temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarını kapsayan 5 aylık dönemdeki enflasyon yüzde 33,65 olarak gerçekleşti.

Bu veriler göz önüne alındığında 11 bin 402 lira olan 2023 asgari ücretine yüzde 50 zam yapıldığı takdirde asgari ücret 2024’te net 17 bin 103 olarak uygulanacak.

Zam yüzde 55 olduğu takdirde ise asgari ücret rakamı 17 bin 673 liraya çıkacak.

Toplantıya kimler katılıyor ?

Asgari ücret komisyonunda işçi tarafından beş, işveren tarafından beş ve hükümet temsilcilerinden beş olmak üzere toplam 15 kişilik bir heyet bulunacak.

Görüşmelerde işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.

Bu yılki görüşmelerde önceki yıllardan farklı olarak, 5 kişilik TÜRK-İŞ heyetinde ilk kez 4 işçi birden yer alacak. Buna göre kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan bir taşeron işçi, bu yıl yeni asgari ücretin belirlenmesi sürecine katkı verecek.

Aralık ayı boyunca devam edecek olan görüşmelerde enflasyon ve genel ücretler seviyesi göz önünde bulundurulacak.

Ancak bugünkü görüşmeden bir sonuç çıkması beklenmiyor zira taraflar ilk toplantıda karşılıklı raporlarlar sunuyor.