Bu sefer seçim değil, tatil anketi... Vatandaşın ''tatilsizliği'' ortaya çıktı!
Hem Haber3.com'a destek olmak hem de gündemi kaçırmamak için Haber3.com'u Google News'te favorilerinize ekleyin.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlMetroPOLL'ün Mayıs 2026 araştırmasına göre Türkiye'de bu yaz 4 kişiden sadece 1'i tatile çıkabiliyor. Ankete katılanların %47,3'ü ekonomik nedenlerle tatil yapamayacağını belirtirken, yurt dışı tatilinin yurt içine göre daha uygun hale geldiğini düşünenlerin oranı dikkat çekti.
Türkiye'de artan enflasyon ve yüksek yaşam maliyetleri, vatandaşların yaz aylarındaki tatil planlarını derinden etkilemeye devam ediyor.
MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar şirketinin Mayıs 2026 tarihli "Türkiye'nin Nabzı" araştırması, tatil talebinin sınırlı bir kesimde canlansa da yüksek maliyetlerin adeta bir bariyer oluşturduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, toplumun büyük bir çoğunluğu için tatil artık karşılanması güç bir lüks haline gelmiş durumda.
MetroPOLL 2026 Tatil Araştırmasının Çarpıcı Sonuçları
Araştırmaya göre bu yaz tatile çıkmayı planlayanların oranı %24,4'te (yaklaşık 4 kişiden 1'i) kalırken, toplumun %47,3'lük dev kesimi doğrudan ekonomik nedenleri gerekçe göstererek tatile gidemeyeceğini belirtti.
Gelir Uçurumu Tatil Planlarına Yansıdı
Asgari ücretle geçinen vatandaşlar arasında tatil planı yapabilenlerin oranı sadece %10 seviyesindeyken; geliri asgari ücretin 4 katı ve üzerinde olan kesimde bu oran %56'ya fırlıyor.
Maaşı Aşan Tatil Bütçeleri
2022 yılında tatil için aylık gelirinin tamamından fazlasını harcayacağını söyleyenlerin oranı %16,3 iken, bu oran 2026'da %38,5'e yükselerek bütçe üzerindeki devasa yükü gözler önüne serdi.
Tatile gidenlerin %54'ü masrafların bütçesini aştığını belirtirken; bütçeyi denkleştirmek isteyenlerin %17'si harcamalarını düşürdü, %15'i tatil süresini kısalttı, %13'ü ise daha uygun fiyatlı konaklama seçeneklerine yöneldi.
"Yurt İçi Çok Pahalı, Yurt Dışı Daha Uygun"
Katılımcıların %61'i yurt içi tatil bölgelerinde fiyatların normalin çok üzerinde arttığına inanıyor. Üstelik %39'luk bir kesim yurt dışı tatilinin artık yurt içine kıyasla daha hesaplı hale geldiğini düşünüyor. Ancak bu rotanın önündeki en büyük engel, %49'un şikayetçi olduğu zorlaşan vize süreçleri.
Tatil tercihinde en belirleyici unsurun %36 ile "fiyat ve bütçeye uygunluk" olduğu bu yeni dönemde; tatil anlayışının daha hesaplı, seçici ve parçalı bir yapıya dönüştüğü değerlendiriliyor.
Bu Haberleri Kaçırma...
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol