Bakan'dan bir kıdem tazminatı çıkışı daha !

Bakan'dan bir kıdem tazminatı çıkışı daha !

Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, kıdem tazminatı tartışmalarını değerlendirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, kıdem tazminatı konusundaki çalışmalara niye karşı çıkıldığını anlamadığını söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda soruları yanıtlayan Soylu, “Kıdem tazminatı bir fon olacaksa geliri önceleyen bir fon olacak” dedi.

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre Kıdem tazminatı konusunda hayallerinin herkesin bir bireysel hesabı olması ve bunun tehdit olarak işçi ve işveren arasında durmaması olduğunu belirten Soylu şöyle devam etti:

“Çalışanların yüzde 86’sı kıdem tazminatı alamıyor ancak yüzde 14’ü alıyor. Bunu siz de ben de biliyoruz. Yüzde 14’ün de ne kadar aldığı tartışmalıdır. O kağıda hangi şartlarda imza attı? Özellikle sanayisi çok yoğun olan bölgelerde ilk 5 yılda işletmelerin yüzde 80’i, ilk 10 yılda işletmelerin yüzde 90’ı kapanıyor. Buna niçin karşı çıkılıyor, inanın anlamıyorum. İşçinin kaybı söz konusu olmayacak. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız ‘bunu taraflarla tartışacaksınız’ dedi. Şu anda herkes dersine çalışıyor. Bu konuyu siyasi partilerle de konuşacağız.”

ÖYLE KISTASLAR KOYDUK Kİ

Kamuoyunda kiralık işçilik olarak bilinen geçici iş ilişkisi yasa tasarısı hakkında da bilgi veren Soylu, “Bugün esnek çalışma ile getirdiğimiz bütün her şeyin tamamı bugün kayıtdışında var. Yani insanlar eğer 2 aylık sipariş almışlarsa ve bu siparişleri yetiştirmek istiyorlarsa kayıtdışına müracaat ediyorlar. Mevsimlik tarım işçileri kayıtdışındalar, bunu hepimiz biliyoruz. Geçici iş ilişkisinin kalıcı olmaması için özel tedbirler aldık. Şu anda birçok ülkede geçici işçilik uygulanıyor. En çok geçici işçi 3.9 milyon kişi ile İngiltere’de var. Ama orada da bir sınır yok. Oysa biz tedbirler aldık. Özel istihdam bürolarına yönelik aldığımız tedbirler onların hareket alanını da sınırlayacak şekilde” diye konuştu.

PERFORMANSA KARŞIYIM

Kamu personel reformuyla ilgili de bir çalışma yapılacağını açıklayan Soylu, ancak performans kavramına karşı olduğunu söyledi. İnsanı insani esaslar içinde değerlendirmek gerektiğini vurgulayan Soylu, “Kafamızdaki devlet memuru imajının çalışan devlet memuru ile örtüşmediğini biliyoruz, doğru bir şey değil. Bu açıktan istifade edenler, maalesef çalışan, gayret gösterenler var. Buradaki arkadaşlarla gece 3’e kadar çalışıyoruz ama dışarı çıktığımızda böyle bir devlet memuru imajı yok, bu hem onlara haksızlık, hem de esas itibarıyla kamu personel sistemine haksızlık. Onun için hep beraber oturacağız, düzelteceğiz” dedi.