Türkler gözünü o ülkeye dikti !

Türkler gözünü o ülkeye dikti !
Güncelleme:

Ev sahibi olmak isteyen Türkler gözünü ABD'de Miami'ye dikti.

İstanbul yabancı konut yatırımcısının gözdesi olmaya devam ederken, çok sayıda Türk de ev sahibi olmak için ABD'de Miami'yi tercih ediyor.

Türkiye, yurt dışında konut edinmek isteyen yabancıların tercih ettiği ülkeler arasında başı çekerken, çok sayıda Türk de ABD'de ev satın alıyor. Yabancı konut yatırımcısının Türkiye'deki gözdesi İstanbul, ABD'den mülk edinen Türklerin favorisi ise Miami oldu.

Yabancıların taşınmaz edinmesini düzenleyen ve kamuoyunda "mütekabiliyet yasası" olarak bilinen düzenlemenin 2012'de yürürlüğe girmesiyle yabancılara konut satışı da artmaya başladı.

TÜİK verilerine göre düzenlemenin ardından Türkiye'den yabancılara 2013'te 12 bin 181, 2014'te 18 bin 959, 2015'te 22 bin 830, 2016'da ise 18 bin 189 konut satışı yapıldı.

Geçen yıl yabancıların aldığı 18 bin konutun yaklaşık üçte biri İstanbul'da satıldı. Yabancıya yapılan satışlarda İstanbul 5 bin 811 rakamı ile birinci olurken, 4 bin 352 konut ile Antalya ikinci, bin 318 konut satışı ile de Bursa üçüncü oldu. Türkiye'de konut sahibi olanlar arasında Iraklılar ilk sırada bulunurken, Suudi Arabistan, Kuveyt, Rusya ve İngiltere vatandaşları ilk beşte yer aldı.

Türkiye, yabancı yatırımcının gözdesi olmaya devam ederken, çok sayıda Türk ise ev sahibi olmak için ABD'yi tercih etti.

Miami ve New York gözde lokasyonlar 

Son yıllarda Türklerin ABD'de konut sahibi olma talebinde artış yaşandığını belirten gayrimenkul brokerı Ersan Songur, geçen yıl yaklaşık bin - bin 500 Türk vatandaşının ABD'de konut sahibi olduğunu dile getirdi. Sungur, özellikle Miami ve New York'un gözde lokasyonlar olduğunu belirtti.

Yabancıya satılan üç konuttan biri İstanbul'da

Gayrimenkul brokeri Ümit Demir de yabancıların Türkiye'den konut satın alma trendinin yaklaşık 10-15 yıl önce başladığını belirterek, İngilizlerin Didim ve Fethiye, Almanların Alanya, Rusların ise Kemer'i tercih ettiğini söyledi.

Irak'ta yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle 4-5 yıldır bu ülke vatandaşlarının Türkiye'den konut satın almaya başladığını vurgulayan Demir, Türkiye'de konut sahibi olmak isteyen Iraklıların büyük oranda İstanbul'u tercih ettiğini kaydetti.

Bu yılın üç ayında yabancıların İstanbul'dan bin 478 konut satın aldığına dikkati çeken Demir, "Yabancılara konut satışında İstanbul'un payı her geçen yıl artıyor. Türkiye genelinde yabancılara satılan konutlar içinde İstanbul'un payı 2013'ün başında yüzde 16 iken bugün yüzde 35'ler civarında. İstanbul'daki satın almaları daha çok Araplar yapıyor. İstanbul'da her bütçeye uygun konutun bulunması, İstanbul'un kozmopolit bir şehir olması bu tercih başlıca nedenleri arasında" diye açıklamalarda bulund