Haber3 SON DAKİKA EN ÇOK OKUNANLAR MANŞETLER FOTO GALERİ
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • İstanbul
  • İzmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
BIST 12.255
Altın 6.360
Dolar 43,15
Euro 50,35
Yaşam Haber Spor Magazin Otomobil Teknoloji Kadın Sağlık Hayvanlar Alemi
SON DAKİKA
EĞİTİME KAR MOLASI: İŞTE YARIN OKULLARIN TATİL EDİLDİĞİ İLLER
  1. Anasayfa
  2. Foto Galeriler
  3. Haber
  4. En az Türkiye'yi yakan yangınlar kadar acı: 10 yıl!

En az Türkiye'yi yakan yangınlar kadar acı: 10 yıl!

Başta Akdeniz bölgesi olmak üzere Türkiye ve dünyanın birçok bölgesinde orman yangınları meydana geldi. Türkiye’deki yangınlar kontrol altına alınırken, dünyada ise birçok ülkede yangın devam ediyor. Binlerce hektar alan kül olurken yangınlar beraberinde çevre sorunlarını da getirdi.

12 Ağustos 2021  Saat: 14:36 Güncelleme: 28 Aralık 2021 21:03
En az Türkiye'yi yakan yangınlar kadar acı: 10 yıl! - Resim: 1

Orman yangınları nedeniyle kül olan binlerce hektar alanı yeniden yeşertmek için sonbaharda çalışmalar başlayacak. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, “Yanan alanlara kimisi harnup, karaçam, sedir ağaçları dikelim diyor ama hayır olmaz. Bir bitki bir yere adapte olduysa orada milyonlarca yıllık uyum oluşmuştur. Bizim yanan alanlara herhangi bir hayvanı sokmamamız lazım. 8-10 yıl sabırlı olalım, doğa kendisini yeniler” dedi.

1 / 21
En az Türkiye'yi yakan yangınlar kadar acı: 10 yıl! - Resim: 2

Yanan alanları tekrar ağaçlandırmak için birçok kampanya başlatılırken, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, konuyla ilgili İhlas Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu.

2 / 21
En az Türkiye'yi yakan yangınlar kadar acı: 10 yıl! - Resim: 3

Doğanın her zaman kendisini yenileme yeteneği olduğunu belirten Ortaş, “Bu yenileme biraz ağır olabilir ancak doğru olanı kendi kendisini yeşertmesidir. Bir yerdeki iklim, bitki varlığını belirler. Bir bitki bir yere adapte olduysa orada milyonlarca yıllık uyum oluşmuştur. O uyumun sayesinde bitkiler o ortamlarda gelişiyor. Kendisini oraya kabul ettirmiştir. Buraya ağaçlandırma yapılacaksa o bitkinin yani oraya adapte olmuş bitkilerin gelmesi lazım” diye konuştu.

3 / 21
En az Türkiye'yi yakan yangınlar kadar acı: 10 yıl! - Resim: 4

Toprağın yangınlar nedeniyle steril durumda olduğunu kaydeden Prof. Dr. İbrahim Ortaş, “Şu anda yanan yerlerin tümü siyahlaşmıştır ve aynı zamanda steril edilmiştir. Yanan ortamda şu anda hiçbir şey kalmadı. Toprağın altındaki ilk 5-10 santimetre de bütün organik yapılar bozuldu. Bizim burayı yeşillendirmemiz gerek ama oraya uygun bitkinin, oraya uygun habitatın olması lazım” dedi.

4 / 21
Haber3
Gizlilik İlkeleri Künye İçerik Kaldırma Talebi Reklam İletişim İnsan Kaynakları

Yasal Uyarı: Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır.

Yazılım & Tasarım:
Bilgin Pro
Haber3
  • Anasayfa
  • Son Dakika
  • Manşetler
  • Çok Okunanlar
  • Foto Galeri
  • Yazarlar
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Memur
  • Çalışma Hayatı
  • Otomobil / Motosiklet
  • Magazin
  • Spor
  • Dünya
  • Medya
  • Kadın
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Sitene Ekle
  • Hava Durumu
  • İçerik Kaldırma Talebi
  • RSS
© 2026 Haber3.com Tüm hakları saklıdır. İçeriklerin izinsiz kopyalanması yasaktır.