Kartalkaya faciasında sorumlu kim? Ön rapor ortaya çıktı
Bolu Kartalkaya'da 78 kişinin can verdiği otel yangınıyla ilgili ön inceleme raporu tamamlandı. Raporda, yetkinin Bolu İl Özel İdaresi'nde olduğu, 5 kez denetim yapılmasına rağmen yangın güvenliğine bakılmadığı belirtildi.

Bolu'da kayak merkezi Kartalkaya'da bulunan Grand Kartal Otel'de 21 Ocak’ta gece saatlerinde çıkan yangında 78 kişi yaşamını yitirdi. Soruşturma kapsamında 31 kişi gözaltına alınırken, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı S.G., İtfaiye Müdürü K.C., İl Özel İdaresi Genel Sekreteri S.K., otelin sahibi H.E., otel yöneticileri ve otel çalışanlarının da bulunduğu 22 şüpheli tutuklandı. Soruşturma kapsamında İçişleri Bakanlığı'na bağlı mülkiye müfettişleri de ön inceleme raporunu tamamladı.

İHMAL GEREKÇESİYLE İNCELEME YAPILDI
Müfettişler, İl Özel İdaresi tarafından denetimlerde ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri S.K., Genel Sekreter Yardımcısı B.B., Denetim Müdürü Y.E., eski Ruhsat ve Denetim Müdürü M.Ö., Ruhsat ve Denetim müdürlüğü şefi A.K., Ruhsat ve Denetim müdürlüğünde görevli gıda mühendisi M.Y., Ruhsat ve Denetim müdürlüğünde görevli çevre sağlık teknisyeni C.Y. ile Ruhsat ve Denetim müdürlüğü eski memuru D.A. hakkında ön inceleme yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve Bolu Belediyesi’nin yetkileri ile ilgili tartışmaya girilmeyen raporda, tesise daha önce farklı tarihlerde üç kez ruhsat veren kurumun Bolu İl Özel İdaresi olduğu, itfaiye raporu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı raporlarının da ruhsat dosyasının parçası niteliğini taşıdığı vurgulandı.

OTEL, İL ÖZEL İDARE EKİPLERİ TARAFINDAN 5 KEZ DENETLENMİŞ
Müfettişlerin incelemelerinin ardından hazırlanan ön inceleme raporunda otelin iş yeri açma ve çalışma ruhsatının 26 Kasım 2007, 3 Mart 2008 ve son olarak 29 Aralık 2015 tarihinde olmak üzere 3 ayrı iş yeri açma ve çalışma ruhsatının düzenlendiği ifade edildi. Raporda ayrıca otelin 17 Mart 2011, 28 Ocak 2016, 21 Ocak 2019, 8 Şubat 2021 ve 14 Şubat 2024 olmak üzere 5 kez denetlendiği belirtilerek, "Bu denetimlerde mutfak bölümleri, gıda hazırlama bölümleri, gıda muhafazası, içme ve kullanma suyu temin etme şekli analiz raporu, havalandırma sistemi, personel hijyeni gibi hijyen ve gıda güvenliğini ilgilendiren alanlar denetlenmeye çalışılmıştır. Denetim yapan personelin çevre sağlık teknisyeni ve gıda mühendisi olması sebebiyle kendi alanları ile ilgili denetim gerçekleştirmişlerdir. İl Özel İdaresi denetim içeriğinin yangın güvenlik önlemleri gibi doğrudan denetleme yetkisi ve uzmanlık gerektiren konularda ise ruhsat sahibinden daha önce de istendiği gibi yangın güvenlik önlemlerinin güncelliğini koruyup korumadığının anlaşılabilmesi için yeni bir belge isteyebileceği gibi resen harekete geçerek bu belgeyi düzenleme yetkisi olan kurum ile yazışma yapmasına engel bir durum bulunmamaktadır" denildi.