Haber3 SON DAKİKA EN ÇOK OKUNANLAR MANŞETLER FOTO GALERİ
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • İstanbul
  • İzmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
BIST 12.669
Altın 6.375
Dolar 43,28
Euro 50,20
Yaşam Haber Spor Magazin Otomobil Teknoloji Kadın Sağlık Hayvanlar Alemi
  1. Anasayfa
  2. Foto Galeriler
  3. Haber
  4. Uzmanı uyardı! Böyle giderse hamsiye hasret kalacağız!

Uzmanı uyardı! Böyle giderse hamsiye hasret kalacağız!

Karadeniz'de hamsi bolluğu yaşanırken uzmanlardan ''aşırı avlanma'' uyarısı geldi. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden (KTÜ) Prof. Dr. Mehmet Kocabaş, hamsi üzerindeki av baskısına dikkati çekip, ''Hamsiyi bu yıl fazla avlarsak, seneye hamsi bulamayacağız'' dedi.

15 Kasım 2023  Saat: 11:22 Kaynak: DHA Güncelleme: 07 Kasım 2024 05:44
Uzmanı uyardı! Böyle giderse hamsiye hasret kalacağız! - Resim: 1

Doğu Karadeniz'de 1 Eylül'de başlayan balık avı sezonu ile balıkçılar, ağlarını denize bırakmayı sürdürüyor. Karadeniz'de geçen sezon sınırlı miktarda avlanan ve özelikle yasal av boyu tartışmaları ile gündeme gelen hamside, bolluk yaşanıyor. Bollaşma ile hamsi fiyatları düşerken, uzmanlardan 'aşırı avlanma' uyarısı geldi. Uzmanlar, aşırı avlanmanın gelecekte hamsiyi yok edebileceği tehlikesine dikkati çekiyor.

1 / 5
Uzmanı uyardı! Böyle giderse hamsiye hasret kalacağız! - Resim: 2

'GERÇEK BALIKÇI KORUNMALI'

KTÜ Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Kocabaş, geçen yıl bol miktarda avlanan palamudun azaldığını, aynı durumun gelecek sezon hamside de yaşanabileceği söyledi. Prof. Dr. Kocabaş, "Bu yıl için palamudu zor göreceğiz demiştik. Şimdi palamut çıkıyor ama numunelik çıkıyor. Tezgahlar da hamsiye kaldı. Şu biraz mezgit ve istavrit çıkıyor. Bu şekilde av baskısını devam ettirirsek, yakın bir zamanda onları da tezgahta göremeyeceğiz. Hamsiye dayalı korkunç bir sektör var. Balık unu fabrikaları var. Hamsi, Karadeniz kıyısını geziyor. Peşinde de bizim teknelerimiz var. Koruma tedbirleri her zaman olmalı. Devlet denetlemesini en sıkı şekilde yapmalı, cezalar caydırıcı olmalı. Gerçek balıkçı korunmalı" diye konuştu.

2 / 5
Uzmanı uyardı! Böyle giderse hamsiye hasret kalacağız! - Resim: 3

'HEP BÖYLE DEVAM ETMEZ'

Hamsi üzerindeki av baskısına işaret ederek, uyarıda bulunan Prof. Dr. Kocabaş, "Bu sene iklimsel bir değişiklik var. Hamsiyi bu yıl fazla avlarsak, seneye hamsi bulamayacağız. Geçen yıl hamsinin avcısı palamut, çinekop ve lüferi çok avladık. Geçen sene hamsi üzerindeki av baskısını kırınca bu sene hamsi biraz bollaştı; ama bu hep böyle devam etmez. Bu sene de hamsiyi bol avlarsak, gelecek sene her ikisini de görememe durumu olabilir. Sadece avcılık değil; ekolojik döngü içerisinde çevresel birçok şartlara bağlı. Besin arzı, besin bolluğu, predatörlerin ve hamsinin yediği besinlerin de bollaşması gibi birçok sebep var. Geçen sene bol miktarda palamut, çinekop, lüfer avlayınca bu sene hamsi, bol gibi göründü. İlerleyen zamanlarda ne olur, onu da hep beraber göreceğiz" dedi. 

3 / 5
Uzmanı uyardı! Böyle giderse hamsiye hasret kalacağız! - Resim: 4
4 / 5
Haber3
Gizlilik İlkeleri Künye İçerik Kaldırma Talebi Reklam İletişim İnsan Kaynakları

Yasal Uyarı: Sitemizdeki tüm yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır.

Yazılım & Tasarım:
Bilgin Pro
Haber3
  • Anasayfa
  • Son Dakika
  • Manşetler
  • Çok Okunanlar
  • Foto Galeri
  • Yazarlar
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Memur
  • Çalışma Hayatı
  • Otomobil / Motosiklet
  • Magazin
  • Spor
  • Dünya
  • Medya
  • Kadın
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Sitene Ekle
  • Hava Durumu
  • İçerik Kaldırma Talebi
  • RSS
© 2026 Haber3.com Tüm hakları saklıdır. İçeriklerin izinsiz kopyalanması yasaktır.