Üniversiteli gençlerde kızılötesi ile beyin aktivitesi takibi cihazı geliştirdi
Ankara'da Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Zelal Önay ve Onat Baysal, görev sırasında pilot ve askerlerin beyin aktivitelerini takip edebilen, kaska entegre taşınabilir sistem geliştirdi.
Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 4'üncü sınıf öğrencileri Zelal Önay ve Onat Baysal, Prof. Dr. Sedat Nazlıbilek ve Dr. Öğr. Üyesi Onur Koçak danışmanlığında bitirme projesi olarak görev sırasında pilot ve askerlerin beyin aktivitelerini takip edebilen, kaska entegre taşınabilir sistem geliştirdi.
fNIRS teknolojisi (beynin belli bölgelerindeki yanıtları ölçmeye yönelik bir beyin görüntüleme yöntemi) ile geliştirilen sistem, beynin alın bölgesine yerleştirilen optik sensörler aracılığıyla, kişinin oksijen seviyesini tespit edebiliyor. Askeri pilotlar ve görevli personelin sahadaki bilişsel performanslarını izlemek, görev güvenliği, operasyonel başarısını sağlamak amacıyla öğrencilerin geliştirdiği sistem; taşınabilir, düşük maliyetli bir nörofizyolojik ölçüm sistemi oluşturuyor.
Bu kapsamda, kritik süreçleri iyileştiren optik beyin görüntüleme tekniklerinden özellikle İşlevsel Yakın Kızılötesi Spektroskopisi (INIRS) kullanılıyor. Sistemin ilerleyen süreçte savunma sanayi ve havacılıkta insan faktörünü daha iyi analiz etme amacıyla kullanılması bekleniyor.
Öğrencilerden Zelal Önay, "Pilot ve askerlerin kritik operasyonlar sırasında yaralanmalar ya da bilinç kayıpları ya da oksijen düşümü o anki müdahale için çok önemli aslında. Hem de operasyonları yönetirken bir üst merkezin bundan haberdar olmaları, bilişsel durumları nasıl diye üst merkezin bunu kontrol edebilmesi herhangi bir savaş seyrinde de önem taşıdığı için milli ve yerli bir teknoloji yapmaya çalıştık. Eğer Türkiye bunu olası bir durumda aktif bir şekilde kullanırsa, diğer askerler bilgisayar durumlarını kontrol edemezken, bizim kendi askerlerimiz ve pilotlarımız direkt olarak kontrol sağlayabilecekler. Bu da herhangi bir kimyasal yaralanmanın ya da herhangi bir olumsuz bir durumun önüne geçebilir. Belki erken bir teşhis gibi düşünülebilir" dedi.