Aşiret liderleri teröre ortak tepki için buluşacak

Aşiret liderleri teröre ortak tepki için buluşacak

Van'da yarın bir araya gelecek 16 ilden 181 aşiret lideri, bölgedeki terör olaylarına ve "İngiltere'nin aşiretlere para dağıttığı" iddiasına ortak tepki gösterecek.

Bölge nüfusunun 2 milyonunun üzerinde etkisi bulunan aşiret liderleri, Van'daki bir otelde yapacakları ortak basın açıklamasıyla devletin yanında yer aldıklarını ve terörün karşısında olduklarının mesajını verecek.

Son zamanlarda ikinci darbe kalkışmasının aşiretler üzerinden yapılacağı iddiasına da tepki gösterecek aşiretler, bölge halkının terör olaylarının son bulması yönündeki taleplerini de dile getirecek.

    Burukan (Bruki) aşiretinin önde gelenlerinden iş adamı Zahir  Kandaşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İngiltere'nin aşiretlere para  dağıttığı" iddiasıyla Kürtleri, aşiretlerini zan altında bırakmaya kimsenin hakkı  olmadığını söyledi.

    Aşiretlerin hiç bir zaman kendisini satmadığını dile getiren  Kandaşoğlu, şöyle konuştu:

    "Osmanlı döneminde yaptıkları her şey ortadadır. Birinci Dünya  Savaşı'nda da yaptıkları ortadadır. Kürtleri ne zannediyorlar. Aşiretleri ne  zannediyorlar. Ben ciddi bir şekilde bunları kınıyorum. Bu tür söylemlerde kim  bulunuyorsa, varsa elinde bir delil  bunu açıklaması lazım. Bu şekilde bütün  Kürtleri, aşiretleri zan altında bırakmaya kimsenin hakkı yoktur. O kendini satan  aşiret kimdir? Hangi aşiret, hangi bölgededir? Açıklasın. Desinler ki 'şu aşiret  şu kadar para almış.' Bu çok büyük bir iftiradır ve biz bu iftirayı bu bölgede  yaşayan insanlar olarak  kabul etmiyoruz. Ciddi bir şekilde reddediyoruz. Bu tür  haberleri yapanları da kınıyoruz."

    - "Biz her zaman devletimizin yanındayız"

    Kandaşoğlu, bölgede Kürtler üzerinden oynanan bir Oyun olduğunu ve  bunun sıkıntısını yıllardan beri çektiklerini dile getirdi.

    Bölgede vatandaşların darbe girişimine karşı 24 saat ayakta kaldığını  ve devletin yanında yer aldığını anlatan Kandaşoğlu, şöyle devam etti:

    "Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi aşiretleri kendini  satmışlar' gibi haberler çok yanlıştır. 'Bir aşiret' demiyor ki bütün Güneydoğu  ve Doğu Anadolu aşiretlerinden söz ediyor. Bu kelime bütün bölgeyi kapsıyor. Ben  böyle bir şeyi kabul etmiyorum. İhanet edenleri de reddediyorum. Kendini satan  ihanet eden insanları da biz insan saymıyoruz. İnsan olarak da kabul etmiyoruz.  Biz her zaman devletimizin yanındayız. Biz devletimizi satıp, başka ülkelere  gizli gizli plan yapanlara peşkeş çekmeyiz. Bu tür hain planları Kürt, Türk, Arap  hangi ırktan geliyorsa gelsin hepsini de reddediyoruz. Bu ihaneti yapan kişileri  kabul etmiyoruz."

    - "Aşiretlerimiz devletin sadık savunucularıdır"

    Küresünniler aşiretinin önde geleni ve Küresünniler Derneği Yönetim  Kurulu Başkanı Ferhat Atacan ise aşiretlerin bölgede devletinin yanında yer  aldığını ve sadık savunucuları olduğunu ifade etti.

    Devletinin yanında yer alan aşiretlerinin 14 yıldan bu yana bütünlük  içerisinde hükümeti destekleyen tavırlarının "net" olduğunu anlatan Atacan, şu  ifadeleri kullandı:

    "Bu konuda hiç kimse aşiretlerimizin nabzını ölçmeye kalkmasın. Bizler  birliktelikle bu tür illegal yapıların en kısa süre içerisinde bertaraf  edileceğine inanıyoruz. Çünkü buradaki aşiretler toprak ağalığı gibi aşiret  yapısına değildirler. Burada ki aşiretler aile birlikteliğidir. Aşiretlerimiz bu  ortaya atılan iddiadan sonra birlikteliklerini yarınki toplantı da ortaya  koyacaklardır. Bu sevindirici bir durumdur. Artık bundan sonra aşiretlerimiz  'kral çıplak' demelidir. Aşiretlerin, illegal yapıların ülkemizi bölmeye,  parçalamaya yönelik tavırlarına karşı birlik ve bütünlük içerisinde hareket  etmeleri çok manidardır. Şunu açık bir yüreklilikle söyleyebilirim ki doğudaki  aşiretlerimiz gerçekten devletin sadık savunucularıdırlar. Küresünniler aşireti  olarak da devletimizi ve hükümetimizin yanında yer almaktan onur duyuyoruz."

    - Toplantıyı destekliyoruz

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde yaşayan kanaat önderlerinden Abdulkerim  Çevik de aşiret liderlerinin bölgeye huzur gelmesi için toplanmasını olumlu  bulduklarını söyledi.

as-001.jpeg

Yaklaşık 40 yıldır bölgede varolan huzursuzluğun bitmesini  istediklerini belirten Çevik, "Bölgemiz kalkınsın, ülkemiz kalkınsın. Biz savaş  istemiyoruz, kan istemiyoruz, gözyaşı istemiyoruz. Biz diyoruz ki 'bütün  Müslümanlar kardeştir.' Hiçbir Müslüman hiçbir Müslümana zarar vermesin. Zarar  verdiği zaman hem dünyada hem de ahirette vebali çoktur." dedi.

    Çevik, bir ülkede kaynaşma ve uzlaşma olduğu zaman o ülkenin mutlaka  yükseleceğini kaydetti.

    Sadece Türkiye'de değil tüm İslam aleminde bazı sorunlar yaşandığına  dikkati çeken Çevik, "Biz sımsıkı İslam'a sarılırsak İslam bütün sorunlarımızı  çözer. İslam'dan uzak olduğumuz için bu bela musibet başımıza geliyor. Bir türlü  iki yakamız bir araya gelmiyor. Hep beraber Kur'an'a sarılalım. Sarıldığımızda  hiçbir sorunumuz kalmaz. Bu açıdan aşiret liderlerinin barış amaçlı, kaynaşma  amaçlı, bu kanın durdurulması amacıyla yapacakları bu toplantıyı destekliyoruz."

 

AA