Diyarbakır'da Nevruz Etkinliği İlgi Görmedi

Diyarbakır'da Nevruz Etkinliği İlgi Görmedi

Nevruz Tertip Komitesince merkez Bağlar ilçesinde gerçekleştirilen kutlamaya geçmiş yıllara göre katılım az oldu- Vatandaşlar, bugüne kadarki kutlamalar arasında etkinliğe en az sayıda katılım olmasını, silah bırakma sorumluluğunu yerine getirmeyerek kırs

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'da gerçekleştirilen nevruz kutlamasına katılımın geçmiş yıllara oranla düşük olmasını vatandaşlar, terör örgütü PKK ve HDP'ye tepki olarak değerlendirdi.

Aralarında Demokratik Toplum Kongresinin (DTK) de bulunduğu Nevruz Tertip Komitesi tarafından düzenlenen nevruz etkinliği, Diyarbakır Valiliğince verilen izin doğrultusunda merkez Bağlar ilçesindeki Newroz Parkı'nda gerçekleştirildi.

Geçmiş yıllarda çevre il ve ilçelerden de yoğun katılımın olduğu, bayram havasında büyük coşkuyla halaylar eşliğinde kutlanan ve gün boyu süren etkinliğe bu yıl ilginin oldukça düşük olduğu görüldü.

Kentte yaşam normal akışında sürerken, esnaf iş yerlerini açtı, öğrenciler okula gitti.

Büyükşehir Belediyesi tarafından nevruz alanına vatandaşların ücretsiz ulaşımı için tahsis edilen araçların boş olması ve otobüslerin hareket noktalarında uzun süre beklemesi dikkati çekti.

- Halk, PKK ve HDP'ye tepkili

Diyarbakır'daki nevruz kutlamasına bugüne kadar gerçekleştirilen etkinlikler arasında en az sayıda katılım oldu.

Vatandaşlar, etkinliğe ilginin az olmasını, silah bırakma sorumluluğunu yerine getirmeyerek kırsaldaki saldırılarını şehirlere taşıyan terör örgütü PKK ve sorunların siyaset yoluyla çözümü için Meclis'e gönderilen HDP'lilerin "PKK'ya karşı duruş" sergileyememesine tepki olarak değerlendirdi.

PKK'lı teröristlerin yerleşim yerlerinde yaşamı hiçe sayan saldırıları nedeniyle soğuk kış şartlarında yanlarına alabildikleri birkaç parça eşya ile evlerini terk ederek yakınlarının yanına sığınan, başka ilçelerde kiraladıkları evlerde 3-5 aile bir arada yaşamak zorunda kalan, imkanı ve yakınları olmadığı için kaymakamlıklarca otellerde misafir edilen vatandaşlar, terör örgütü ile saldırılarına sessiz kalan HDP'ye de tepki gösteriyor.

Bölgedeki birçok il ve ilçede teröristlerin saldırıları sonucu evlerini terk etmek zorunda kalan binlerce vatandaş, kepenk kapatmak zorunda kalan esnaf, eğitim hakkı gasbedilen çocuklar, yaşadıkları travmayı atlatmaya, terör saldırılarının izlerini silmeye çalışıyor.

Vatandaşlar, bölgede terör saldırıları ve mağduriyetler sürerken, asker ve polisler şehit edilirken, siviller yaşamını yitirirken, "nevruz" bahanesiyle alanlarda toplanmaya, kutlama yapmaya davet edilmekten duydukları rahatsızlığı dile getiriyor.

- "İnsanlar dertleriyle yanarken orada halay çekip oynuyorlar"

Bağlar ilçesinde esnaf M.Ç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör saldırıları nedeniyle mağdur olduklarını belirterek, bu yüzden çoğu kişinin nevruz kutlamasına katılmadığını söyledi.

Terör örgütü ve uzantılarının "barış" adı altında bölgeyi savaş alanına çevirdiğine dikkati çeken M.Ç, şöyle konuştu:

"Bugün o barışı en çok dillendirip bölgeyi savaş ortamına çevirenler ancak nevruz alanında bugün olduğu kadar insanı toplayabilirler. Geçmişte nevruza katılanlar barışı istiyorlardı ki bu istekle o alanlara akın ediyorlardı. Kaynartepe Mahallesi'nde sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Orada yaşayan akrabalarımız var. Evlerinde tünel açılmış insanlar var. Geçen yıl, 25 yıl evvel ölen bir kişi için 'kara bayram' diye Kurban ve Ramazan bayramlarını boykot eden bir zihniyet, bugün halkları perişan etmiş bir şekilde kimseyi takmadan gidip halay çekip oynayabiliyor. İnsanlar dertleriyle yanarken birileri orada halay çekip oynuyor, eğleniyor."

M.Ç, esnafın işinin başında olduğunu dile getirerek, "Kürtlerin çocuklarını kaçırıyorsun, Kürtlerin yollarını kapatıyorsun, esnafın dükkanını kapattırıyorsun. Senin bunları yapmaya ne hakkın var? Bugün milletin evini yakıp, yıkıyorsanız, yarın bu sıkıntı sizi de bulacaktır." ifadelerini kullandı.

Vatandaşlardan A.A. da acı ve sıkıntı çektikleri zamanlarda "nevruz" adı altında halkı alanlara toplayıp, halay çektirmenin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Halkın kendilerine bu acıyı yaşatanlara gerekli tepkiyi vermesi gerektiğine dikkati çeken A.A, nevruza katılımın azlığının yegane nedeninin bu olduğunu anlattı.

- "Bu acılı günlerde halkı ateşin etrafında topluyorlar"

A.A, bölgede mağduriyetlerin sürdüğüne, acıların taze olduğuna işaret ederek, "Bu acılı günlerde bazıları hiçbir şey olmamış gibi halkın duygularını kullanarak 'nevruz kutlaması' adı altında halkı ateşin etrafına topluyorlar. Bunu benimsemiyoruz. Bunların derdi bu halkın faydasını düşünmek olsaydı, halkımızı ve şehirlerimizi bu hale getirmezlerdi. Dileğimiz odur ki inşallah halkımız bu kadar olay ve zulümden sonra kimin kime faydası olduğunu görmüştür. İnşallah bu tepki ile gerekli yerlere, gerekli mesajı vermiştir." diye konuştu.

H.D. de terör saldırılarıyla bölgedeki vatandaşların büyük mağduriyet yaşadığını vurgulayarak, böyle bir ortamda nevruz etkinliğine katılmayı doğru bulmadığını söyledi.

"Kimse nevruza gitmedi, zaten gitmezler de. Bölgeyi ne hale getirdiler? Kürt, Türk kardeştir." diyen H.D, terör saldırılarında şehit olan güvenlik güçleri için duydukları üzüntüyü dile getirdi.

"Askerimize, polisimize yazık değil mi? Başımız sıkıştığında askere, polise sığınıyoruz. Başka kime sığınacağız?" ifadelerini kullanan H.D, yaşanan olayların son bulmasını istedi.

A.K. de Diyarbakır başta olmak üzere bölgedeki olayların nevruza ilgiyi azalttığını belirtti.

Oynanan oyunlara izin vermeyeceklerini anlatan A.K, "Vatanımızı ve devletimizi seviyoruz. Halk onlara oy verip sorunun çözülmesini istedi, onlar geldiler, milletin kapısının önünde hendek kazıp, millete eziyet çektirdiler. Camileri yaktılar. Kimse kimsenin inancıyla oynayamaz. Diyarbakır peygamberler ve evliyalar diyarıdır. Bu memlekete bu kötülük yapılır mı?" görüşünü paylaştı.