Ev kadınları için erken emeklilik şartları neler

Ev kadınları için erken emeklilik şartları neler
Güncelleme:

AK Parti'nin 14 Mayıs seçimleri için açıkladığı seçim beyannamesinde yer alan "ev kadınlarına erken emeklilik" müjdesinin ayrıntıları belli oldu.

Türkiye 14 Mayıs seçimleri için geri sayıma devam ederken siyasi partiler de peş peşe seçim vaatlerini açıklıyor. Yeniden Cumhurbaşkanı adayı olan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan bir "seçim müjdesi" özellikle ev kadınlarını meraklandırmıştı.

AK Parti'nin Aile Koruma Kalkanı Programı kapsamında ev hanımlarına emeklilik desteği sağlanacağı ifadesi yer almış ve anne olan ev hanımlarına ayrıcalık tanınacağı ve erken emekli olmalarının önünün açılacağı ifade edilmişti.

Memurlar.net'te yer alan habere göre çalışma imkanı bulamayan ev kadınları için şu anda işletilen isteğe bağlı sigorta sistemi yeniden ele alınacak. Böylelikle ev kadınlarına daha kolay ve erken emeklilik fırsatı sunulmuş olacak.

EV KADINLARININ PRİMLERİNİN ÜÇTE BİRİNİ DEVLET ÜSTELENECEK

Bugün isteğe bağlı yapılan sigorta ile 15 yıl prim ödemesi gereken ev kadınlarının bu primlerinin üçte birini devlet üstlenecek. En az brüt asgari ücretin (10 bin 8 lira) yüzde 32'sini, en yüksek de bunun 7.5 katı kadar yatırarak isteğe bağlı sigorta yaptırılabiliyor.

EV KADINLARI DOĞUM BORÇLANMASI İLE EMEKLİ OLABİLİYOR

Bugün itibariyle aylık en düşük isteğe bağlı sigorta primi 3 bin 218 lira, en yüksek de 24 bin 144 lira uygulanıyor. En düşük tutardan isteğe bağlı sigorta yaptıran ev kadınlarının 3 bin 218 liralık priminin 1609 lirasını devlet karşılayacak. Ev kadınları doğum borçlanması, vergisiz esnaflık ve isteğe bağlı sigorta ile emekli olabiliyor.

İsteğe bağlı sigorta yaptırmak için 18 yaşını doldurmak, sigorta zorunluluğu olan işlerde çalışmamak yeterli olacak. Ev kadınları isteğe bağlı sigorta yaptırarak emeklilik hakkı kazanabildiği gibi kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanabilecek.

ÇOCUK SAYISINA GÖRE EMEKLİLİK ŞARTLARINDA İYİLEŞME

Ev kadınlarına yapılan bu destek dışında eğer annelik varsa ikinci bir erken emeklilik imkanı da gelecek. Ayrıca çocuk sayısına göre de emeklilik şartlarında iyileşme yapılacak.

2000 sonrası için yeni düzenleme EYT kapsamına girmeyen ve 8 eylül 1999 sonrası sigortalı olanlar içinde düzenlemeler yapılıyor. Buna göre daha erken sigortalı olan ve konulan 7000 gün prim şartını tamamlayanlar açısından kademeli emeklilik sistemi üzerinde çalışmalar yapılıyor.

Bağ-kurlular ile SSK kapsamında sigortalı olanlar arasındaki prim farklılıkları da giderilecek. Böylece başta esnaf olmak üzere Bağ-Kur'lular 9 bin gün prim biriktirmek durumunda kalmadan en az 5 yıl erken emekli olabilecek. Örneğin şimdi işe giren bir SSK'lı 7200 gün ile emekli olurken Bağ-Kur'lu bu sürede 9000 güne çıkıyor.

Eşitleme ile kısmi emeklilikte 5400 gün ve 3600 gün arasındaki farkla ortadan kalkacak. Bu gerçekleştiğinde Bağ-Kur'dan SSK'ya geçmek isteyenler için 3.5 yıl SSK'lı olma kuralının da ortadan kalkması gündeme gelebilecek.

 Erdoğan'ın bir diğer devrim niteliğinde kadınlara sunduğu imkanlardan biri de çalışan anneye çocuk bakım desteğidir. Hem çalışıp hem çocuğuna bakmak isteyen anneler için uzaktan çalışma ya da kısmi çalışma gibi alternatif iş imkanları sağlanacak. Kadınların iş hayatında çekilmesine neden olan çocuk bakımı için yeni teşvikler çıkarılacak.