İlker Başbuğ'u kızdıran ordu sorusu

İlker Başbuğ'u kızdıran ordu sorusu

Almanya'da bir panele katılan Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, bir seyircinin "Şimdi ordu mu var paşam?" sözlerine sert tepki gösterdi.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker  Başbuğ, "Böyle bir Orduya sahip olduğu için Türk milleti oturup kalksın, dua  etsin. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir ordu bulmazsınız." dedi. 

Bazı Türk sivil toplum kuruluşlarınca Frankfurt’taki otelde düzenlenen  panelde konuşan Başbuğ, ordunun bir ülke için çok önemli olduğunu söyledi.

Başbuğ, sözlerine şöyle devam etti:

"Görevimiz esnasında 'Güçlü ordu, güçlü Türkiye' demiştik,  hatırlarsınız bu sloganı. Yok efendim, 'Önce ordu söylenmiş' dediler…Tamam  kardeşim, ters çeviririz. Zaten biri olmadan öbürü olmaz. Türk Silahlı  Kuvvetlerine (TSK) yönelik bazı medya ve siyasi grupların tavrını biliyorsunuz  ama bugüne geldiğimizde güçlü bir orduya ne kadar ihtiyacımız olduğunun farkına  varıyoruz."

Konuşması esnasında salondaki bir dinleyicinin "Şimdi ordu mu var  paşam?" sözlerine tepki gösteren Başbuğ, şunları dile getirdi:

"Hem de öyle bir ordu var ki o ordu 400 tane şehit verdi hanımefendi,  siz neden bahsediyorsunuz? Yapmayın, ben geçtiğimiz günlerde Gülhane Hastanesine  gittim. OradaDiyarbakır Sur’da çenesinden yaralanmış bir teğmeni ziyaret ettim.  Bana odasına girerken 'Konuşamıyor, zorlanıyor, kanaması oluyor' dediler. Odasına  girdik, teğmen bir şeyler anlatmaya çalıştı ve zorlanarak, 'Komutanım, şu anda  Sur’da görev yapan arkadaşlarımı yalnız bıraktığım için üzülüyorum.' dedi.

Böyle bir orduya sahip olduğu için Türk milleti oturup kalksın, dua  etsin. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir ordu bulmazsınız."

Başbuğ, dış politikanın milli menfaatlere dayanması gerektiğine  dikkati çekerek, Türkiye'deki terör eylemlerinin sonlandırılmasının, Suriye ve  Irak'taki gelişmelere bağlı olduğunu anlattı.

Başbuğ, "2015 yılının Temmuz ayından bu yana Türkiye, şiddetli bir  terör sarmalının içine girdi. Elbette bunun arkasında birden fazla neden var ama  bence ana neden, Irak ve Suriye’deki gelişmelerdir. Irak ve Suriye'de olan  gelişmeler kritik bir noktada ve nereye gittiği belli değil. Nasıl sonuçlanacağı  da belli değil." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin, Suriye meselesinde İran, Rusya ve merkezi hükümetle  hareket etmesi halinde Suriye'de etkili olabileceğini belirten Başbuğ,  Türkiye’nin Suriye politikasının yanlış olduğunu ve revize edilmesi gerektiğini  savundu.

"Mülteci sorunu, dünya açısından bir dram"

İlker Başbuğ, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını  cevapladı.

Anayasa'ya göre genelkurmay başkanının TSK'nın komutanı olduğunu  anlatan Başbuğ, "TSK’nın komutanlığını yapan bir kişi olarak emekli de olsam bir  sorumluluğum var. Ben kendimi siyaset üstü görüyorum. Hiçbir zaman beni kimse  siyasi konulara çekmez. Bu, uygun bir şey değil. Geçtiğimiz dönemlerde siyasi  teklifler de aldım ama o tekliflere de olumlu bakmadım." ifadelerini kullandı.

Mülteci sorununa da değinen Başbuğ, "Mülteci sorunu, dünya açısından  bir dram. Allah hiçbir ülkeyi, hiçbir ülkenin insanını Suriye'deki insanların  yaşadığı duruma düşürmesin. Bu konu Türkiye açısından çok ciddi bir sorun."  görüşünü paylaştı.

Avrupa'nın da mülteciler konusunda iyi bir sınav vermediğine dikkati  çeken Başbuğ, "Hatta Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yapılan anlaşma da  sorunlu bir durum olarak gözüküyor ama tüm bunların yanında Suriyeli insanların  yaşadığı dramda da dünyanın ciddi şekilde hatası var. Bu olayların oluşumunda  bütün ülkelerin belirli boyutta payının olduğunu kabul edebiliriz."  değerlendirmesinde bulundu.

Başbuğ, terör sorununun devletin terörle, güvenlik güçlerinin de  teröristle mücadelesiyle çözülebileceğini vurguladı.

2010 yılı itibarıyla terör örgütüne en fazla katılımın İstanbul'dan  gerçekleştiğini savunan Başbuğ, devletin, politikalarıyla terör örgütüne  katılımların önüne geçmesi gerektiğini sözlerine ekledi.