Merkez faizi pas geçerse ne olur ? İslam Memiş Dolar için tahminini açıkladı

Merkez faizi pas geçerse ne olur ? İslam Memiş Dolar için tahminini açıkladı
Güncelleme:

Merkez Bankası'nın bugün vereceği politika faizi kararıyla ilgili görüşlerini aktaran para ve altın piyasaları uzmanı İslam Memiş, TCMB'nin ekonomistlerin beklentisindeki gibi faizi sabit tutması halinde Dolar kurundaki beklentisini açıklayıp "destek seviyesi olacak" dediği rakamı paylaştı.

TCMB, geçen yılın son 4 toplantısında faizde toplam 500 baz puan indirime gittikten sonra, bu yılın ilk 5 toplantısında bir değişiklik yapmamıştı. Gözler şimdi alınacak yeni faiz kararında. Merkez Bankası faiz toplantısına ilişkin karar, bugün saat 14.00’te açıklanacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınacak faiz kararı öncesi yapılan anketlerde ekonomistler bir kez daha tek tahminde birleşti.

PPK toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) yüzde 14'te sabit bırakılacağını tahmin ediyor.

Para ve altın piyasaları uzmanı İslam Memiş, Merkez Bankası yarın faizi indirmesi halinde gram altın fiyatında yukarıda 17.50 ve 17.80 lira direnç seviyelerinin var olduğunu söyledi.

Serbest piyasada bugün dolar güne 17,35 TL'den Euro 18,36 TL'den, Sterlin ise 21,30 TL'den başlamıştı.  

İslam Memiş kendisinin kişisel beklentisinin de Merkez Bankası’nın faizi pas geçeceği oldu. Memiş, TCMB’nin faizi pas geçmesi halinde 17,10 TL’nin destek seviyesi olmaya devam edeceğini ifade ediyor. Peki, elinde Türk Lirası olan yatırımcılar altın mı yoksa dolar mı almalı? İslam Memiş bu soruya ise ‘bekleyin’ cevabı verdi.

İslam Memiş, “Elinde TL olsaydı; dolar almayı, altın veya gümüş almayı tercih etmezdim ama uzun vadeli bir yatırımcı olarak kendinizi görüyorsanız gümüş fiyatı şuan uygun fiyatlama içerisinde… Uzun vadeli baktığımız zaman gram altında aynı şekilde. Ama TL tarafında dolar almayı uygun görmüyorum.” dedi.

İslam Memiş dolar kurunda 17 lira üstündeki seviyelere sıcak bakmadığını söyledi. Memiş, “16.75 lira seviyesini görmek lazım. Soğukkanlı olmak gerekiyor. 12 lira seviyesinden gelmiş olduğumuz nokta 17,35 lira seviyesi. Yukarıda 17,50 ve 17,80 risk olarak durmaya devam ediyor ama bu fiyatların sert bir şekilde geriye gelmeyeceği anlamı taşımıyor.” yorumunda bulundu.