O isim 6 yıl sonra yurda dönüyor !

O isim 6 yıl sonra yurda dönüyor !

Ergenekon operasyonları sırasında yurtdışına çıkan o isim, artık geri dönüyor..

Vatan'dan Çağdaş Ulus'un haberine göre Ergenekon sanıkları hakkında yakalama kararı veren savcı Zekeriya Öz’ün yurtdışana kaçmasının ardından ilginç bir gelişme yaşandı. “Kafes eylem planı”, “Amirallere suikast”, “Gölcük’te ele geçirilen belgeler” ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticileri hakkındaki iddialara ilişkin dosyaların birleştirildiği “Poyrazköy’de ele geçirilen mühimmat” davasında, Öz’ün 2009 yılında yakalama kararı çıkardığı sanık başkanı Gülseven Yaşer 6 yıl sonra yurda döndü. ABD’den dönüş yapan Yaşer cuma günü ifade verecek.

2009 yılında Ergenekon terör örgütü iddiasıyla başlatılan soruşturmaların 12. dalgasında 40 kişi gözaltına alındı. Çuvallarca belgeye el kondu. Operasyon kapsamında Ergenekon’un eğitim ayağı iddiasıyla Başkent Üniversitesi Kurucu Rektörü Mehmet Haberal, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk, Uludağ Üniversitesi eski Rektörü ve ADD Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, kanser tedavisi gören ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, Prof. Dr. Erol Manisalı gibi isimler hakkında gözaltı kararı verildi. Akademisyenlerin evleri aranırken Türkan Saylanın genel başkanı olduğu ÇYDD’nin Türkiye’deki merkezleri de arandı.

ABD iade etmedi

ÇYDD’nin burs verdiği 36 bini kız 290 bin üniversite öğrencisinin isimlerinin bulunduğu listelere de polis el koydu. Bütün bunlar yaşanırken Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) Genel Başkanı Gülseven Yaşer’in evi ile ÇEV Genel Merkezi’nin hakkında da arama kararı çıktı. Hakkında gözaltı kararı olan Gülseven Yaşer’in ABD’de olduğu öğrenildi. Mehmet Haberal, Fatih Hilmioğlu gibi isimler bu operasyon kapsamında tutuklanırken Gülseven Yaşer hakkında da kırmızı bülten çıkarıldı. Ancak ABD’de olduğu tespit edilen Yaşer ile ilgili talep ABD makamlarınca reddedildi. Yaşer hakkında Terör Örgütü üyeliği ve hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek iddiasıyla 19,5 yıl hapis cezası istendi.

11 Eylül’de duruşmada

Geçtiğimiz aylarda hakkındaki yakalama kararı kaldırılınca, Yaşer yurda döndü. Avukatı Mustafa Hüseyin Buzoğlu İstanbul Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu: “Gülseven Yaşer Türkiye’ye dönmüş olup, 11 Eylül 2015 tarihli duruşmada huzurda savunmasını yapacaktır.” Mahkemede bu talebi kabul ederek cuma günü yapılacak duruşmada eski ÇEV başkanının ifadesinin alınmasına karar verdi.