AK Parti'nin dokunulmazlık teklifi netleşti

AK Parti'nin dokunulmazlık teklifi netleşti

AK Parti'nin milletvekillerine dokunulmazlık konusundaki teklifi netleşti.

Dokunulmazlık, savcılıklardan, mahkemelerden Adalet Bakanlığı'ndan Başbakanlık'a Meclis Başkanlığı'ndan ve karma komisyona gelen fezlekelerle ilgili işletilmez. Yasa yürürlüğe girdikten 15 gün içerisinde dosyalar ilgili merciye gönderilir.

Hazırlanan tasarıda, "Dokunulmazlık, savcılıklardan, mahkemelerden, Adalet Bakanlığı'ndan Başbakanlık'a Meclis Başkanlığı'ndan ve karma komisyona gelen fezlekelerle ilgili işletilmez. Yasa yürürlüğe girdikten 15 gün içerisinde dosyalar ilgili merciye gönderilir" denildi.

AK Parti'nin dokunulmazlıklarla ilgili son teklifini görüşmek üzere randevu istediği CHP'den olumlu yanıt geldi. İki partinin grup başkanvekilleri 14.30'da bir araya geldi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı görüşmenin ardından, "İdareye intikal etmiş olan tüm fezlekeler dahil bir düzenleme yapmış oluyoruz. Teklif tüm dosyaların yargıya sevkini kapsıyor. Biz tüm fezlekeler için dokunulmazlığı kaldırmayı önerdik. CHP'den ne zaman yanıt geleceği CHP grubuna aittir. Ümit ediyorum kısa zamanda yanıt vereceklerdir. Ne kadar dosya varsa hepsi komisyonlara intikal edecek ve 15 gün içerisinde yargıya gönderilecek." dedi.

"BİZ YASANIN ÇIKTIĞI TARİHE KADAR İŞLENMİŞ OLAN TÜM SUÇLARI KAPSAMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYORUZ"

Naci Bostancı'nın açıklamasının ardından gazetecilerin konuya ilişkin sorularına cevap veren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "AKP'nin grubumuza ilettiği teklif vardı, o teklife geçtiğimiz hafta üçlü bir öneri ile cevap vermiştik. Bugün Sayın Bostancı başkanlığındaki AKP heyeti bizim teklifimize karşı kendi tekliflerini revize ederek ziyarette bulundular. Bize yapmış oldukları teklifi diğer parti gruplarına da ilettiklerini söylediler. AKP'nin ilettiği teklifte bize daha önce gelen tekliften farklı olarak Başbakanlığa ve Adalet Bakanlığına intikal etmiş olan dosyaların da 15 gün içinde yargı mercilerine intikal ettirilmesi var. Oysa biz CHP olarak bu süreci şöyle değerlendiriyoruz; biz yasanın çıktığı tarihe kadar işlenmiş olan tüm suçları kapsaması gerektiğini söylüyoruz. Çünkü bu savcılıklarda bekleyen, hatta "nasılsa dokunulmazlık zırhı var, bu yüzden yazdığım bir fezlekenin işleme alınması söz konuş değil, ayrıca ben kendimi hedef haline getiririm" diye endişelenen bazı yargı mensuplarının da bu endişelerini giderecek ve yazdığı fezlekenin işleme gelmesini sağlayacak olan, yasanın çıktığı tarihte işlenmiş olan tüm suçlar demiştik. Bu konuya AKP'nin böyle yaklaşmadığı, ama Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı'nda bekleyen dosyaları da intikal ettirme olarak yaklaştığı anlaşılıyor. Bir temel ayrılık noktamız da şu olarak görüldü; biz sadece milletvekilleri ile dokunulmazlıkların yeterli olmayacağını, ilgili şu anki bakanlar ve geçmişteki bakanlarla ilgili yasanın çıktığı tarihe kadar işlenmiş tüm suçların da Anayasa 100'deki soruşturma komisyonu kurma ihtiyacı olmaksızın ilgili yargı merci olan ki, bakanlar için burası Yüce Divan olarak görev yapacak olan Anayasa Mahkemesi'dir, bunun olması gerektiğini düzenlemiştik. Sayın Bostancı'nın bize sunduğu karşı teklifte bu yok. Onlar mevcut bakanların ya da geçmişte görev yapmış bakanlarla ilgili gelecek fezlekelerin de işleme alınması ile ilgili bir adım atmıyorlar. Bu bizim açımızdan son derece önemli bir durumdur" diye konuştu.

"HER TÜRLÜ YENİ DELİL YENİ BİR SORUŞTURMA KOMİSYONU KURULMASINI GEREKLİ KILACAKTIR"

AK Parti'nin teklifini parti içindeki yetkili kurullarda görüştükten sonra cevap vereceklerinin altını çizen Özel, CHP'nin teklifinde görevde olan ve geçmişte bakanlık yapmış olanlarla ilgili dokunulmazlıkların da kaldırılması yönünde teklifi olduğunun altını çizerek, Naci Bostancı'nın eski bakanlarla ilgili sürecin daha önceden görüşüldüğünü ve tekrar aynı sürece geri dönülemeyeceği konusundaki açıklamasına ilişkin, "Kapanmış bir süreç konusu doğru değil. O konu ile ilgili ortaya çıkabilecek her türlü yeni delil yeni bir soruşturma komisyonu kurulmasını gerekli kılacaktır. Bu konuda bir hukuki eksiklik değil, AKP'nin bakanlarla ilgili bir endişesinin olduğu veya onları bu dokunulmazlık zırhının arkasında tutmayı son derece önemsedikleri anlaşılıyor" şeklinde konuştu.