TSK'da bir ilk ! Artık bunlarla kontrol edecekler

TSK'da bir ilk ! Artık bunlarla kontrol edecekler
Güncelleme:

Güvenlik güçleri, operasyonlarda insansız hava araçları (İHA) ve silahlı insansız hava araçlarını (SİHA)ları bunlarla kontrol edecek.

Güvenlik güçlerine istihbarat ve  operasyon kabiliyeti anlamında önemli katkılar sunan insansız hava araçları (İHA)  ile silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) etkinliği yeni teknolojilerle  artırılıyor.

Baykar ve paydaşlarının ortaklaşa geliştirdiği mobil canlı yayın  yazılımı Kuzgun, ilk kez Efes2018 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nda  tanıtıldı. Tatbikatta Bayraktar TB2'den gelen canlı yayın görüntülerinin fuar  alanında bulunan katılımcılar tarafından mobil cihazlar üzerinden izlenebilmesini  sağlayan Kuzgun, güvenlik güçleri tarafından sahada aktif olarak kullanıma hazır  hale getirildi.

TSK'da bir ilk ! Artık bunlarla kontrol edecekler - Resim : 1

Güvenlik ve performans testlerinden başarıyla geçen Kuzgun, canlı  yayınları askeri ağdan güvenli şekilde mobil internet ağına uçtan uca şifreli  iletecek.

Mevcut şartlarda askeri birliklerde izlenen İHA veya SİHA'ların  görüntüleri, bölgede aktif görev yapan timlerdeki mobil cihazlara yüklenen Kuzgun  uygulamasıyla anlık takip edilebilecek. Bu sayede sahayla birlikler arasındaki  koordinasyon iyileştirilerek düşman unsurlar önceden görülecek, gerekli tedbirler  ve taarruz kararları daha hızlı alınabilecek.

TSK'da bir ilk ! Artık bunlarla kontrol edecekler - Resim : 2

İHA ve SİHA'ların görev yaptığı bölgelerdeki askeri birliklere ve  güvenlik unsurlarına anlık istihbarat sağlamak, saha ve karargah arasındaki  iletişimi güçlendirmek, düşman unsurların tespitini kolaylaştırmak amacıyla yerli  olarak geliştirilen Kuzgun uygulaması, yapılan kapsamlı güvenlik ve sistem  testlerinden sonra kara operasyonlarında kullanılabilecek olgunluğa ulaştı.

KESKİN NİŞANCILARA KARŞI GÖZETLEME ÜSTÜNLÜĞÜ

 Anlık aktarılan yayınlar sayesinde bölgeye hakim olacak asker ve  güvenlik personeli, dilediğinde canlı yayını durdurup bölgedeki düşman unsurları  tespit edebilecek, bölgenin anlık fotoğrafını çekebilecek, görüntüyü  yakınlaştırmak suretiyle düşman unsurları belirleyebilecek. Ayrıca Kuzgun  uygulamasıyla bölgede keşif ve gözetleme yapan İHA veya SİHA'ların pilotuyla  uçtan uca şifreli iletişime geçilebilecek.

Geliştirilen medya sıkıştırma teknolojileri sayesinde de mobil  internetin zayıf olduğu bölgelerde bile görüntüler gecikme olmadan ve net şekilde  izlenebilecek.

Kuzgun, meskun mahalde görev yapan güvenlik güçlerinin yüksek  binaların üstünü anlık kontrol edilmesine olanak sunacak. Ayrıca geniş bir  arazide kamufle olmuş keskin nişancılar ve benzeri terör unsurlarına karşı  gözetleme üstünlüğü sağlanacak.

Gece görüşü sayesinde karanlıkta belirlenmesi zor düşman unsurları da  Kuzgun ile sahadaki askeri ve güvenlik personeli tarafından rahatlıkla tespit  edilebilecek.