''Başbakan aday olamaz''

''Başbakan aday olamaz''

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu'ndan flaş iddia...

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın okuduğu İktisadi ve İdari Bilimler Akademisi'nin üç yıllık olduğunu, dolayısıyla Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı adayı olamayacağını savundu.

Halaçoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 24 Nisan'ın Ermeni soykırım iddialarıyla gündeme geldiğini anımsattı. Anadolu'da Ermenilerin tehcire tabi tutuldukları tarihte Anadolu'da sadece Ermenilerin yaşamadığını belirten Halaçoğlu, "Ermeniler sürgün edilirken Rumlar neden sürgün edilmemiştir? Rumlar'ın Ermenilerden daha fazla nüfusu vardı" dedi.

Türk Tarih Kurumu başkanıyken başka ülkelerdeki arşivleri taradıklarını, yüz bin sayfadan fazla belge elde ettiklerine işaret eden Halaçoğlu, "Elimizde çok güçlü bir arşiv var. Bunlarda soykırım olarak adlandırılacak hiçbir bilgi söz konusu değil" diye konuştu.

Osmanlı'nın, dünya savaşına girmeden önce terör gruplarına karşı mücadele verdiğini ve yakalananların mahkemeye çıkarılarak burada adil şekilde yargılandıklarını dile getiren Halaçoğlu, "Bu konuda cehaletlerini görmezden gelerek konuşanlar var. 'Bu tarihçilere bırakılamazmış, insaniymiş" Tabi ki insani, hayvani değil. Siz bu belgeleri okuyabiliyor musunuz?" diye sordu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Tehcir gibi gayriinsani sonuçlar" ifadesini kullandığını aktaran Halaçoğlu, "Sayın Başbakan, siz bunu söylerken katledilen Müslümanların mezarlarını ben açtım. Psikolojim bozuldu. Bunların görmezden gelir tehcire 'gayriinsani' derseniz, hiçbir şey bilmiyorsunuzdur" dedi.

Osmanlı'nın tehcir edilen herkese gündelik verdiğini, yardım yapılabilmesine olanak tanıdığını dile getiren Halaçoğlu, şunları söyledi:

"Neden Ermeniler ait bir toplu mezar gösteremediler? 1,5 milyon insanı kaç mezara gömeceğinizi biliyor musunuz? Niye çıkmadı bunlar? Müslümanlara ait olanlar çıkıyor da Ermenilere ait olanlar niye çıkmıyor? Bunları bilmeyen mantık adeta Ermeniler'den özür diliyor. Obama ile aynı şeyi söylüyor. Paralel yapı haline geliyor.

Ermeni çeteleri 128 bin Müslümanı katletmişse bunu nasıl görmezden gelirsiniz? Bundan niye bir cümle ile bahsetmezsiniz? 'Tehcirde Ermeniler'den hayatını kaybeden vardı, bundan dolayı üzüntü duyuyoruz ama Ermeni çetelerinin yaptığı katliamlardan dolayı da Ermenilerin bizden özür dilemesini bekliyoruz' denmesi gerekmez mi? Herhalde kendinizi biraz daha güçlü hissetseniz soykırımı kabul edeceksiniz. Bu adımı atmış Başbakan'dan hangi tavizleri isteyecekler göreceğiz.
Devlet yönetmek için devlet adamı kültürüne sahip olmak gerekir. Devlet yönetmek, oyuncak değil. Ecdadımızın bizim yüzümüzü kara çıkaracak en küçük bir yanlışı olmamıştır. Ermeniler'den ölenler olmuştur ama bunların büyük çoğunluğu bizimle alakası olmayan ölümlerdir."
Bir gazetecinin sorusu üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın okuduğu İktisadi ve İdari Bilimler Akademisi'nin, o dönmede üç yıllık olduğunu savunan Halaçoğlu, "Dolayısıyla Başbakan Erdoğan Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı adayı olamaz" iddiasında bulundu.
Bu okulun 1980'den sonra fakülte haline geldiğini ifade eden Halaçoğlu, "4 yıllıksa Başbakan açıklasın, diplomasını göstersin" diye konuştu.