Devlet PKK ile anlaştı mı ?

Devlet PKK ile anlaştı mı ?

Savcı'nın elinde öyle belgeler var ki, MİT'çilerin buna ne yanıt verecekleri merak konusu...

BDP Diyarbakır İl Başkanlığı’ndaki aramada MİT heyeti ile Öcalan arasında yapılan 5 protokol ele geçirildi. Protokolde, seçim barajının düşürülmesi, değişmez maddelerin kaldırılması, Kürtçe eğitim, af ve Öcalan’a ev hapsi gibi hususlar yer alıyor.

KCK soruşturması kapsamında 13 Ocak 2012 tarihinde BDP Diyarbarır İl Başkanlığı’nda yapılan aramalarda MİT heyeti ile Öcalan arasında yapılan 5 ayrı protokolün ele geçirildiği ortaya çıktı. MİT eski Müsteşarı Emre Taner ve yardımcısı Afet Güneş tarafından PKK yöneticileriyle başlatılan görüşme süreci, Taner’in emekli olmasından sonra Güneş tarafından yürütülmüştü. Bizzat terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan tarafından kaleme alındığı tespit edilen protokollerin, Norveç’in başkenti Oslo’da PKK’nın kırmızı bültenle aranan üst düzey yöneticilerine MİT heyeti tarafından verildiği ve varsa öneriler getirmelerinin istendiği belirlendi. Operasyonda ele geçirilen protokollerin “Oslo X Mutabakat Son1.18.”, “Protokol Yasası 21”, “Oslo X Mutabakat Taslağı17”, “Protokol Yasası 20” ve “Demokratik Çözüm Protokolü” başlıklarından oluştuğu görüldü.

‘DEĞİŞMEZ MADDE OLMAZ’

“Oslo X Mutabakat Son1.18.” başlıklı protokolde MİT heyetinin Öcalan ile anayasayı tartıştıkları belirlendi. Bu protokolün ‘Nasıl Bir Anayasa’ başlığını taşıdığı öğrenildi. Metinde Kürt Sorununun çözümü için yeni anayasada nelerin yer alması gerektiğine ilişkin Öcalan’ın düşüncelerine yer verildi. Protokolde seçim barajının düşürülmesi, yeni anayasa yapılması, değişmez maddelerin olmaması, MGK’nın kaldırılması, Askeri vesayete son verilmesi, Genelkurmay’ın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması, TMK, TCK, CMK’da değişikliklerin yapılması, yerel yönetimlerin özerkleştirilmesi gibi öneriler gündeme getirildi. Terörle Mücadele Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemeleri kanunlarında değişiklik yapılmasına ilişkin basında yapılan tartışmaların MİTÖcalan görüşmeleri ile kamuoyunun gündemine getirilmiş olabileceği belirtiliyor.

İLK AŞAMA EV HAPSİ

Öcalan ile MİT heyeti arasında yapılan “Porotokol Yasası 21” başlıklı protokolde ise skandal öneriler yer aldı. “Demokratik Çözüm Protokolü” ve “Güvenlik Protokolü” başlıklı iki bölümden oluşan bu metninde bizzat Öcalan tarafından yazıldığı tespit edildi. Protokole göre; yerel yönetimlerde demokratik özerkliğe geçilmesi, Kürtçe anadilde eğitim, Karşılıklı af uygulanması, Öcalan’ın ilk aşamada ev hapsine çıkarılması, koruculuğun lağvedilmesi öngörülüyor.

EYLEM TAKVİMİ

Metnin “Güvenlik Protokolü” başlıklı kısmında ise tam anlamıyla skandal önerilere yer veriliyor. Buna göre Anayasa çalışmaları sırasında PKK üslerine çekilecek, yeni anayasa çıktıktan sonra PKK yeniden Türkiye’ye dönecek ve eylemlere başlayacak. Bu skandal öneriler bu bölümde “Demokratik çözüm protokolünün imzalanmasıyla birlikte karşılıklı eylemsizliğin ilan edilmesi... Anayasa yapılması çalışması sürerken gerillanın üstlerine çekilmesi... Yeni anayasa yapıldığında gerillanın dönüşü ve öz savunmanın gündemleştirilmesi... Yapılan anayasanın uygulanmasıyla birlikte gerillanın dönüşü” şeklinde yer alıyor.

‘KCK SANIKLARI BIRAKILSIN’

“Oslo X Mutabakat Taslağı 17” başlıklı protokolde ise Öcalan ve terör örgütüne taraf statüsü kazandırılıyor. Metinde yer alan “Üç paragraflık giriş ve 9 maddeden oluşan iş bu mutabakat metni, taraflar arasında arabuluculuk yapan HD (Hakem Devlet) temsilcileri tarafından, taraflar adına imza altına alınmış ve aslı HD (Hakem Devlet) merkezinde arşive alınmıştır.” ifadesi protokollerin taraflarca imzalanarak Hakem devletin arşivlerine alındığına işaret ediyor. Ayrıca skandal protokolde mahkeme kararıyla tutuklanan KCK sanıklarının serbest bırakılması sözü veriliyor. (Bugün)