Kaştaki Yunus Parkı Yine Şikayet Edildi

Kaştaki Yunus Parkı Yine Şikayet Edildi

ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde ruhsatsız olmasına rağmen müşteri kabul ettiği için 28 Mayıs 2012'de Zabıta Müdürlüğü tarafından mühürlenen Kaş Yunus Parkı...

ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde ruhsatsız olmasına rağmen müşteri kabul ettiği için 28 Mayıs 2012'de Zabıta Müdürlüğü tarafından mühürlenen Kaş Yunus Parkı'nın, yeniden müşteri kabul etmeye ve para karşılığında ziyaretçilerin yunuslarla yüzmesine izin verdiği iddia edildi. Yunuslara Özgürlük Platformu ile Alman Yunus ve Balina Koruma Kuruluşu ProWal, çekilen fotoğraflarla birlikte Kaş Belediyesi'ne başvurup şikayetçi oldu.

Yunuslara Özgürlük Platformu, mühürlü olmasına rağmen müşteri kabul ettiği iddia edilen Kaş Yunus Parkı'ndan fotoğraflar çekerek, bir sosyal paylaşım sitesindeki 'Yunus Parkları Kapatılsın' sayfasına ekledi.

12 Kasım'da çekildiği bildirilen fotoğraflar, park girişinin 28 Mayıs 2012 tarihinden itibaren mühürlü olmasına ve park işletmecilerinin halen yetkili kurumlardan ruhsat alamamış olmasına rağmen, park çalışanlarının içeri müşteri kabul ettiğinin ve gelen müşterileri para karşılığında yunuslarla yüzdürdüğünün belgesi olarak Kaş Belediyesi'ne sunuldu. Kaş Belediye Başkan Yardımcısı Birol Engin'i makamında ziyaret eden ProWal ekibi, fotoğraflarla birlikte şikayetlerinin kayıtlara alınmasını sağladı. Yunuslara Özgürlük Platformu da ProWal'a başvuru konusunda destek verdi.

HUKUKSUZLUĞA RUHSAT VERİLMESİN

Yunuslara Özgürlük Platformu üyeleri, Başbakanlık Bilgi Edinme Birimi ile Kaş İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne de elektronik ortamda şikayetlerini iletti. Platform üyeleri, duyarlı vatandaşların medyaya yansıyan yazılı tepkileri ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun temel maddeleri dikkate alınarak, etik gerekçelerin yanı sıra, her seferinde yasaları çiğnemekten çekinmeyen bu işletmeye, daha önce işletme ruhsatı almak amacıyla başvuru yapılmış olsa bile, hiçbir gerekçeyle ruhsat verilmemesini talep etti.

TEPKİLER ÜZERİNE MÜHÜRLENMİŞTİ

Gösteri yunuslarının Kaş'a getirildiği Aralık 2011 tarihinden itibaren Türkiye'de ve dünyada tepki toplayan Kaş Yunus Parkı, ruhsatlandırma süreci boyunca birçok sivil toplum kuruluşu ve duyarlı vatandaş tarafından yazılı başvurularla ve ilçede düzenlenen etkili bir eylemle protesto edilmiş, kamuoyunda farkındalık yaratılması amacıyla Yunuslara Özgürlük Platformu ve yerel sivil toplum kuruluşları tarafından Kaş okullarında bilgilendirme seminerleri düzenlenmişti. Oscar ödüllü The Cove belgeselinin yaratıcısı ve Flipper'ın eski eğitmeni dünyaca ünlü aktivist Richard O'Barry ise dünya çapında verdiği mücadelenin benzerini Kaş için vermiş, ilk etapta Kaş'taki yunus parkıyla birlikte Türkiye'deki tüm yunus parklarının kapatılmasını ve yenilerinin açılmamasını talep eden ortak bir uluslararası imza kampanyasıyla Yunuslara Özgürlük Platformu'yla beraber çalışmıştı.

Park, ruhsat almadan ziyaretçi kabul etmeye başlayınca Kaş'ta yaşayan yabancılar ve yerel halktan gelen yazılı suç duyuruları doğrultusunda Kaş Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'nce 28 Mayıs 2012 tarihinde mühürlenmiş ve sivil toplum kuruluşları tarafından kamuoyuna duyurulmuştu.

MÜHÜR YERİNDE DURUYOR

Kaş Belediye Başkan Yardımcısı Birol Engin, adı geçen kuruluştan Lisa Demirgil'in 1 hafta kadar önce kendisine gelerek, bazı fotoğraflar gösterdiğini belirterek, "İki Alman turist, Yunusların bakıcısına bir miktar para verip, yunusların fotoğrafını çekmiş. Bu fotoğrafları kanıt göstererek, Yunus Park'ın faaliyette olduğunu ve para karşılığı müşteri aldığını iddia ettiler. Yaptığımız incelemede bunun münferit bir olay olduğunu saptadık. Mühür yerinde duruyor ve buraya müşteri alınmıyor. Buraya ruhsat verilmesi de söz konusu değil" dedi.

PA(SU/SS)