Türkiye’nin En Büyük Çanakkale Zafer Müzesi Meram’da

Türkiye’nin En Büyük Çanakkale Zafer Müzesi Meram’da

Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi, Türkiye’nin en büyük Çanakkale Zafer Müzesi’ni Konya’ya getirdi.

- Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi, Türkiye’nin en büyük Çanakkale Zafer Müzesi’ni Konya’ya getirdi.

Konevi Kültür Merkezi'ndeki serginin açılışına AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, öğrenciler ve davetliler katıldı. Müzenin genel koordinatörü Cengiz Yürükaslan, "Türkiye’nin en büyük seyyar müzesi özelliğine sahip Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olan ‘1915 Çanakkale Seddü’l-Bahir Sanat Galerisi Müzesi’ tüm halkımızın, özellikle de gençlerimizin şanlı tarihimizi canlı örneklerle görmeleri ve bu zaferin ne büyük zorluklarla kazanıldığını daha iyi anlayabilmeleri amacıyla hazırlanan büyük bir kültür programıdır. Bu sene sergimizin 5. yılı ve şimdiye kadar 15 milyon öğrencimize ulaştırdık. Müzemizde 4 bin parça var. Türkiye'nin ve dünyanın en büyük gezici müzesi özelliğini koruyor. Bunların hepsi 97 yıllık ve bire bir orijinal malzemeler" dedi.

Çanakkale Zaferi'nin 98. yıldönümü kutlamalarının başlayacağı bir dönemde belediye olarak yine bir ilki gerçekleştirdiklerini vurgulayan Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı da, "Çanakkale Zaferi, dünya tarihinde eşine az rastlanabilecek olan ve ecdadımızın kahramanlık hikayelerinin destanlaştığı bir zaferdir. Çanakkale'deki kahramanlık şuurunu gençlerimize çok iyi bir şekilde aşılamamız gerekmektedir. Bu kapsamda geçen yıl Çanakkale'ye 20 ayrı kafile gönderdik. Bu yıl da seyyar Çanakkale Zafer Müzesi'ni Konya'ya getirdik. Bu sergide; Çanakkale Savaşı’ndan sonra o bölgeden toplanan yüzlerce malzeme, asker mektupları, kıyafetler, havada çarpışan mermiler, savaş malzemeleri gibi birçok tarihi belge bulunuyor. Çanakkale konusunda uzman rehberler eşliğinde gezilebilecek müze bugünden itibaren ve 5-6-7-8 Mart tarihlerinde saat 10.00 ile 22.00 arasında ziyaret edilebilecek" şeklinde konuştu.

Törende birer konuşma yapan eski Konya Milletvekili Hüseyin Arı ile AK Parti İl Başkan Vekili Serpil Yakut da, çocuklara tarih bilinci verilmesi açısından bu müzenin mutlaka gezilmesi gerektiğine dikkat çektiler. AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı da, Çanakkale Zaferi'nin önemine vurgu yaparak, "Bu zafer dünyanın tarihini değiştiren çok önemli bir zafer. Bu şuuru, bu bilinci çocuklarımıza da yerleştirmemiz gerekiyor" dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri müzenin açılışını yaptı ve sergiyi gezerek bilgi aldı.