Alman hükümeti açıkladı: Rus muhalif lider Alexei Navalny zehirlendi mi?

Alman hükümeti geçtiğimiz haftalarda zehirlenerek hastaneye kaldırılan Rus muhalif lider Alexei Navalny'nin zehirlendiğine dair güçlü kanıtlar olduğunu iddia etti.

Alman hükümeti Rus muhalif lider Alexei Navalny'nin son durumuyla ilgili açıklama yaptı.


Söz konusu açıklamada toksikoloji testlerininn ardından Navalny'nin Novichok isimli sinirlere etki eden bir kimyasal madde ile zehirlendiğine dair güçlü kanıtlar olduğu belirterek Rus hükümetinden olayın aydınlığa kavuşması için açıklama istedi.

Şansölye Angela Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert tarafından yapılan açıklamada, "Alman hükümeti bu saldırıyı mümkün olan en güçlü şekilde kınıyor" şeklinde konuştu.

Seibert, "Alexei Navalny'nin Rusya'da kimyasal bir sinir ilacıyla yapılan bir saldırının kurbanı olması şaşırtıcı bir olay," dedi ve Alman Dışişleri Bakanlığı'nın bulguları Rusya büyükelçisine bildireceğini de sözlerine ekledi.

ALEXEİ NAVALNY KİMDİR?

Geçen ay Sibirya'dan Moskova'ya dönüşü sırasında uçakta rahatsızlanan 44 yaşındaki Rus muhalif lider Alexei Navalny, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en önemli rakibi olarak kabul ediliyor. 

Ülkedeki yolsuzlukluklara karşı verdiği mücadeleyle bilinen eski avukat Navalny, Kremlin önünde düzenlediği protestolarla biliniyor.


Sık sık cezaevine giren Aleksey Navalny, 2012-2014 yıllarında cezaevinde kalırken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Moskova'yı insan hakları ihlalinden suçlu bulmuştu. Mahkeme Navalny'nin politik saiklerle içeride tutulduğuna hükmetmişti.

Sonraki Haber