Belçika'da ulusal yas ilan edildi !

Belçika'da yapılan kanlı saldırı dolayısıyla ülkede 3 günlük ulusal yas ilan edildi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki uluslararası havalimanında yaşanan çifte patlama, bölgede büyük paniğe neden oldu. İntihar saldırısının neden olduğu patlamalarda en az 14 kişi hayatını kaybetti, 96 kişi ağır yaralandı. Havalimanındaki saldırının ardından Brüksel'deki Maelbeek metro istasyonunda da bomba patladı. Brüksel Belediye Başkanı, bu patlamada ise 20 kişinin yaşamını yitirdiğini, 106 kişinin de yaralandığını bildirdi. Kentteki tüm otobüs, tramvay ve metro seferleri durduruldu. Halka "Evlerinizden çıkmayın" uyarısı yapıldı. IŞID'e yakın Mısır merkezli haber ajansı Emek, dünyayı dehşete düşüren saldırıyı IŞİD terör örgütünün düzenlendiğini öne sürdü. Saldırılar nedeniyle Belçika'da üç gün ulusal yas ilan edildi.

Belçika kriz merkezinden halka yapılan çağrıda, "Neredeyseniz orada kalın, dışarı çıkmayın" denildi.

Saldırıların ardından Avrupa Birliği Komisyonu'ndan yapılan açılamada ise AB personeline evlerinden ya da bulundukları binalardan çıkmamaları için uyarıda bulunuldu.

"BURAYA GELMEYİN"

Brüksel havalimanının Twitter hesabından yapılan açıklamada, "İki patlama yaşandı. Bina boşaltılıyor. Havalimanı bölgesine gelmeyin" uyarısı yapıldı.

BÜYÜK PANİK YAŞANDI

Zaventem Havalimanı'ndaki insanlar panik içinde, patlama seslerinin geldiği yerlerin aksi istikamette koşmaya başladı. Yaşanan panik, kameralara saniye saniye yansıdı.

Bölgeden bildiren Anadolu Ajansı muhabiri gelişmeleri, "Patlamanın çok şiddetli olduğunu biliyoruz. Çok sayıda ambulans yönlendirildi, yollar kapatıldı. Havalimanından dumanların yükselmesi şiddetini göz önüne koyuyor" diye aktardı.

ALARM SEVİYESİ MAKSİMUMDA

Havalimanındaki patlamalardan hemen sonra Belçika'da ülke genelinde güvenlik seviyesi en yüksek nokta olan 4'e çıkarıldı.

Sky News'ün olay yerinden bildiren muhabiri Alex Rossi, "Binanın sallandığını hissettim. Toz ve duman vardı. Patlamanın yaşandığı yere gittim ve şoke olmuş insanlar vardı" dedi.

SALDIRININ SEBEBİ BELLİ OLDU

Belçika Federal Savcısı, Brüksel Havalimanı'ndaki patlamanın intihar saldırısı sonucu gerçekleştiğini açıkladı. Savcılık, gazetecilere, soruşturmaya zarar vermemek için, Brüksel'deki saldırılara ilişkin bilgileri paylaşmaktan kaçınmaları uyarısında bulundu. 

Belçika televizyonu VTM, havalimanında ölen saldırganın yanında kalaşnikof ile patlamamış bir intihar yeleği bulunuduğunu aktardı. Ayrıca bomba imha ekibinin Brüksel Üniversitesi'nde şüpheli bir paketi incelediği belirtildi.

Zaventem Havalimanı, Başkent Brüksel'in 11 kilometre kuzeydoğusunda bulunuyor. Patlamanın yaşandığı havalimanı geçen yıl 23 milyondan fazla yolcu kabul etti. 

BELÇİKA BAŞBAKANI: KORKAKÇA

Patlamaların ardından basın toplantısı düzenleyen Belçika Başbakanı Charles Michel, saldırıları "kör, vahşi ve korkakça" olarak tanımladı. Michel, "Belçika için kara bir gün" dedi.

Sonraki Haber