Erdoğan dünyaya ilan etti: ''Tahıl anlaşması 120 gün uzatılmıştır''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tahıl koridoru anlaşmasının 120 gün uzatıldığını açıkladı.

Ukrayna Altyapı Bakanlığı,19 Kasım'da süresi dolacak olan Karadeniz Tahıl Anlaşması'na dair önemli bir açıklamada bulundu. Bakanlık İstanbul'da imzalanan anlaşmanın 120 gün uzatılacağını duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski yaptığı açıklamada, "Tahıl Anlaşması 120 gün uzatılacak. Antonio Guterres ve Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ile birlikte gıda krizine karşı küresel mücadelede kilit karar aldı. Türkiye ve BM ortaklarından resmi açıklama bekleniyor" ifadelerini kullandı.

MSB: GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR
Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ukrayna Altyapı Bakanının açıklaması bir niyet beyanıdır. Tahıl girişiminin süresinin uzatılması görüşmeleri devam etmektedir. Nihai sonuç toplantılar tamamlanınca açıklanacaktır" denildi.

BM GENEL SEKRETERİ: TARAFLARIN ANLAŞMASINI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUM

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Guterres, Zelenski’nin hemen ardından açıklama yaparak “Ukrayna'dan tahıl, gıda maddeleri ve gübre ihracatının güvenli seyrini kolaylaştırmak, Karadeniz Tahıl Girişimi'ni sürdürmek için tüm tarafların anlaşmasını memnuniyetle karşılıyorum. Girişim, çok taraflı çözümler bulmada sağduyulu diplomasinin önemini gösteriyor” dedi.  

AB'DEN AÇIKLAMA
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, anlaşmanın uzatılmasına ilişkin Guterres ve Erdoğan'ı kutladı.

Ursula von der Leyen, “Karadeniz Tahıl Girişimi'nin devamına ilişkin anlaşma dolayısıyla Guterres ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kutluyorum.AB Dayanışma Hatları ile birlikte BM Karadeniz Tahıl Girişimi, Rusya'nın savaşına rağmen küresel gıda kıtlığının önlenmesine ve gıda fiyatlarının düşürülmesine yardımcı olmaktadır” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: "ANLAŞMANIN NE DENLİ ÖNEMLİ OLDUĞU AÇIKÇA GÖRÜLDÜ"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Twitter hesabından Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 120 gün daha uzatıldığını açıkladı. Erdoğan, "Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen dörtlü görüşmeler neticesinde, Türkiye, Birleşmiş Milletler, Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında alınan karar doğrultusunda, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması 19 Kasım 2022 tarihinden itibaren 120 gün süreyle uzatılmıştır. Geride bıraktığımız 4 aylık dönemde 500'e yakın gemi ile 11 milyon tondan fazla tahıl ve gıda maddesinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ile bu anlaşmanın dünyanın gıda temini ve güvenliği için ne denli önemli ve faydalı olduğu açıkça görülmüştür. Anlaşmanın uzatılması iradesini ortaya koyan Birleşmiş Milletler'e, Genel Sekreter Sayın Guterres'e, Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin'e ve Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Zelenski'ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun." ifadelerini kullandı.

19 KASIM'DA SONA ERİYORDU

22 Temmuz'da İstanbul'da imzalanan anlaşmanın geçerliliği 19 Kasım'da sona eriyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 sonrası yaptığı açıklamada Türkiye'ye dönünce anlaşmanın uzatılması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i arayacağını söylemişti.

Türkiye ve Rusya Savunma Bakanlıkları, Ukrayna Altyapı Bakanlığı ülkeler adına süreci yürüten kurumlar olarak belirlenmişti.

Sonraki Haber