İşte IŞİD'in yeni taktiği !

Avrupa'daki IŞİD'cilerin polislerden kurtulmak için nasıl yöntemler geliştirdiği ortaya çıktı.

Avrupa’daki cihatçıların, güvenlik güçlerinin takibinden kurtulmak için dolap içinde kaçırılmaktan, hedef şaşırtmaya çeşitli yöntemler geliştirdiği belirlendi

Suriye’deki çeşitli gruplarla bağlantısı bulunan Avrupa’daki cihatçıların, güvenlik güçlerinin takibinde yakalanmamak için geliştirdikleri yöntemler açığa çıktı. BBC’nin haberine göre Belçikalı yetkilere, Paris saldırlarına katıladığı belirtilen Salah Abdeslam, 16 Kasım’da polisin elinden bu yöntemlerden biri sayesinde son anda kurtulduğunu bildirdi. İstihbarat yetkilileri,  Abdeslam’ın Brüksel’in Molenbeek semtinde saklandığı evi saptayarak gözetlemeye başladı. Polisin operasyona hazırlandığı sırada, arkadaşları ev taşıma bahanesiyle, zanlıyı bir dolap içinde binadan çıkardı.Salih Abdeslam, Paris saldırılarından kısa bir süre sonra Fransa’dan Belçika’ya geçti. Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon, sınırdaki kimlik kontrolü sırasında durdurulan Abdeslam’ın, gerçek kimliğini gösterdiğini söyledi.Belçikalı bakana göre, o anki yoğunluk ve arananlar listesinin en hafif kısmı sayılan 5. bölümde ismi bulunduğu için, polisin dikkatini çekmedi. Eğer 15 dakika sonra geçse, fark edilip yakalanabilecekti. Brüksel’e gelen zanlı, Molenbeek semtindeki Delaunoystraat’taki bir evde saklanmaya başladı. İstihbarat birimleri bu evi gözetim altına aldı. 16 Kasım sabahı özel güvenlik birimleri operasyon hazırlığına başladı.

Cep telefonu yok

Öte yandan abah namazına giden cemaat ve okul çocukları nedeniyle sokağın yoğun olması üzerine operasyon geciktirildi. Bu sırada Abdeslam’ın arkadaşları ev taşıma bahanesiyle onu bir dolabın içinde dışarı çıkardılar. Paris saldırılarının zanlısı, polisin gözü önünde kaçırıldı. Yine Belçika güvenlik birimlerine göre, bu cihatçılar tarafından sıkça kullanılan yöntemlerden birisi. Avrupa’da yaşayan cihatçı gruplar, güvenlik güçlerinin gözetiminden kurtulmak için oldukça dikkatli davranıyorlar. Güvenlik güçlerinin yaptığı araştırmaya göre cihatçılar haberleşmek için kesinlikle cep telefonu ve internet kullanmıyorlar. Böylelikle dijital ortamda iz bırakmıyorlar.

Ev değiştiriyorlar

Cihatçılar saklanmak için ‘güvenli evleri’ kullanıyorlar. Bunlar genellikle mahalle arasında dikkat çekmeyen evlerden oluşuyor. Cihatçılar sık sık bir evden başka bir eve geçiyor. Cihatçılar sık sık araç, şoför de değiştiriyorlar. Kendilerine yardım eden kişiler, cihatçılara ait parmak izi ve DNA örnekleri bulunan eşyaları hiç uğramadıkları evlere bırakıyorlar. Bu sayede güvenlik güçlerini yanlış hedeflere yöneltmeyi başararak hedef şaşırtıyorlar ve kimliklerini gizli tutabiliyorlar.

Sonraki Haber