Nobel ödüllü yazar hayatını kaybetti

2013 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Kanadalı yazar Alice Munro, 92 yaşında hayatını kaybetti. Ailesi Port Hope, Ontario'daki evinde yazarın öldüğünü doğruladı.

Nobel Edebiyat Ödüllü Kanadalı yazar Alice Munro, 92 yaşında hayatını kaybetti. Ailesi, Munro'nun hayatını kaybettiğini doğruladı. Munro, 60 yılı aşkın süre boyunca çoğunlukla Kanada kırsalındaki hayata odaklanan kısa öyküler yazdı. Eserleri, incelikli gözlemleri, duygusal derinlikleri ve karakterlerinin gerçekçiliği ile tanınıyordu.

Bir çiftçi ve öğretmenin kızı olarak 1931 yılında Wingham, Ontario'da doğan Munro, öykülerinde sıklıkla büyüdüğü bölgeyi ve insanlarını anlattı. Hikayeleri, Kanada'nın tarihi, kültürü ve insan ruhuna dair samimi bakışlar sunarak okuyucuları büyüledi.

ÇEHOV'LA KARŞILAŞTIRILAN USTA

Munro, öykülerindeki içgörü ve şefkat nedeniyle sık sık Rus yazar Anton Çehov'la karşılaştırıldı. Her iki yazar da, sıradan insanların günlük yaşamlarındaki karmaşık duyguları ve deneyimleri ustalıkla tasvir etmeleriyle tanınıyordu.

"ULUSAL HAZİNE"

Yayıncısı Penguin Random House Canada'nın CEO'su Kristin Cochrane, Munro'nun ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Alice Munro ulusal bir hazinedir; muazzam derinliğe, empatiye ve insanlığa sahip bir yazar; eserleri Kanada ve dünya genelindeki okuyucular tarafından okunuyor ve el üstünde tutuluyor."

Munro'nun eserleri sadece Kanada'da değil, dünya çapında büyük ilgi ve takdir gördü. 2013 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanarak Kanada'dan ödülü alan ilk kadın yazar olma unvanını kazandı. Nobel komitesi onu "çağdaş kısa öykünün ustası" olarak nitelendirdi.

Sonraki Haber