O gemideki Türk yolcudan şoke eden açıklama !

"Norman Atlantic" adlı feribottan kurtarılanlar anlattı: "Önce Yunan ve İtalyan vatandaşları kurtardılar"

İtalya'nın Ravenna Limanı açıklarında Belize bandıralı bir kargo gemisiyle çarpışan Türk kargo gemisi battı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ulaşılan yedi mürettebattan ikisinin öldüğü bildirildi.

Yunanistan'ın Patra Limanı'ndan 422 yolcusu ve 56  kişilik mürettebatıyla İtalya'ya sefer yaparken yangın çıkan "Norman Atlantic"  adlı feribottan kurtarılan yolculardan bazıları helikopterlerle İtalya'nın  güneyindeki Puglia bölgesi kıyılarına taşınıyor.

 AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ANEK Lines'a ait Patra-Ancona  seferini yaparken yangın çıkan feribottan kurtarılarak Puglia bölgesindeki  hastanelere getirilen yaklaşık 30 kişiden 4'ü Türk vatandaşı. Türk yolcuların  sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. 


 
Yolcuların getirildiği Brindisi kentindeki Perrino hastanesinde  dumandan etkilenen 3 Türk yolcunun müşahede altına alındığı, diğer Türk yolcunun  ise otele götürüldüğü belirtildi. 
 
Müşahede altındaki Türk yolculardan Aylin Akamaç, AA muhabirine,  yaşananları "büyük bir skandal" olarak değerlendirerek, feribottaki yangın  sonrasındaki kurtarma çalışmalarında hiçbir organizasyon olmadığını, Yunan ve  İtalyan kurtarma ekiplerinin önce kendi vatandaşlarını kurtardığını savundu. 
 
Akdeniz’de yanan gemiden 13 Türk kurtarıldı
 
Asker gençlerin bile kadın ve çocuklardan önce kurtarıldığını anlatan  Akamaç, "Gün boyunca deniz dalgasız olmasına rağmen bizi öylece beklettiler.  Römorkör ile çekmeye çalışırken bağladıkları halat 3 kez koptu. Hiçbir şey  yapamadılar. Böyle bir şey olamaz. Allah bir daha düşürmesin" diye konuştu.  Feribotta sadece 3 filika olduğunu belirten Akamaç, "Titanik filmi gibiydi" dedi. 
 
Akamaç, şöyle devam etti: 
 
"Yangını yolcular farkına vardı. Ve ilk çıkanlar filikalara bindi.  Bizleri yerlere oturttular. Yangını söndürmek için sıktıkları sularla dizimize  kadar ıslandık. Soğuktan ayaklarımız dondu. İnsanlar ısınmak için ateşe yaklaşmak  zorunda kaldı. Saatlerce dışarıda bekletildik. İnsanlar tuvaletlerini orada  yapmak zorunda kaldı. Eşim halen feribotta onun için çok endişeleniyorum." 
 
Bu arada, İtalyan makamlarının yürüttüğü kurtarma çalışmaları  kapsamında 2 helikopter kullanılıyor. Her helikoptere 3 yolcunun alındığı  öğrenildi. 
 
Öte yandan, Singapur bandıralı bir yük gemisinin "Norman Atlantic"ten  kurtardığı 49 yolcuyu İtalya kıyılarına getirdiği bildirildi. Ancak kötü deniz  şartlarından Brindisi Limanı'na yanaşamayan geminin Bari Limanı'na doğru  yöneldiği açıklandı. 
 
Norman Atlantic'te halen 250'den fazla yolcu bulunduğu belirtiliyor. 
 
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: 
 
Bugün 12:30 civarında İtalya'nın Ravenna Limanı'nın 1-2 mil kadar açıklarında Gökbel isimli Türk bandıralı bir yük gemisi ile Belize bandıralı bir kargo gemisi çarpışmıştır.
 
Türk gemisindeki 11 mürettabatın 7'sine, ikisi ölü olmak üzere ulaşılabilmiştir. Kurtarılan 5 denizcimiz hastanede tedavi altındadırlar. 4 mürettabatımız ise kayıptır. Arama kurtarma çalışmaları devam etmekle birlikte, hava şartları çalışmaları zorlaştırmaktadır.
 
Milano Başkonsoloslumuz Aylin Sekizkök, yanında iki personelle beraber Ravenna'ya giderek, konuyu takip etmektedir.
 
BAKAN ELVAN'DAN AÇIKLAMA
 
Ak Parti İl Kongresi’ne katılmak için memleketi Karaman’da olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İtalya veArnavutluk açıklarında meydana gelen gemi kazaları ile ilgili açıklama yaptı. Elvan, Yunanistan’dan İtalya’ya giden Yunan bandıralı bir gemide Arnavutluk açıklarında yangın çıktığını belirtirken şöyle dedi:
 
"480 civarında yolcusu olduğu ifade ediliyor. Yine bizim Pire Başkonsolosluğumuzdan aldığımız bilgiye göre 54 Türk yolcusu olduğu ifade ediliyor. Bununla ilgili gerekli takip işlemlerini yürütüyoruz. İtalyan makamlarından aldığımız bilgiye göre 103 kişi kurtarılmış durumda. Bu konudaki gelişmeleri takip ediyoruz. Yunanistan’da da bu konu ile kriz masası oluşturulmuş durumdu. Bakanlık olarak yakından bu konuyu takip ediyoruz."
 
Doğan Haber Ajansı'na konuşan Türkiye'nin Milano Başkonsolosu Aylin Sekizkök ise, "Ben ve iki konsolosluk çalışanı şu anda Ravenna'ya gidiyoruz. İtalyan yetkililer, ne yazık ki mürettebattan 1 kişinin öldüğü bilgisini bizimle paylaştı. Kurtarılan 7 kişinin durumun ise ağır olduğu bilgileri geldi. 3 kişiyi arama-kurtarma çalışmaları ise halen sürüyor" diye konuştu.
 
BBC Türkçe'nin  haberine göre söz konusu Türk kargo gemisinin adının 'Gökbel'. İtalyan basınında yer alan haberlere göre diğer geminin isminin ise 'Lady Aziza' olduğu belirtildi. Gökbel isimli geminin Çetinkaya Denizcilik şirketine ait olduğu iddia ediliyor. 
 
Ravenna Belediye Başkanı Fabrizio Matteucci, yerel saatle 09.30 sıralarında meydana gelen kazanın, bir geminin Porto Corsini Limanı'ndan çıkması diğerinin ise girişi sırasında, sisten dolayı görüş şartlarının yetersizliğinden kaynaklandığı bildirdi.
 
Öte yandan, İtalya Başbakanı Matteo Renzi de Twitter hesabından paylaştığı mesajda, söz konusu kazayı ve Yunanistan açıklarında yanmaya başlayan İtalyan gemisine ilişkin duyuru yaptı.

İşte yanan feribottaki Türk yolcuların isimleri...
 
A.Yıldırım, S.Yıldırım, S. Yel, H.Ünal, T.Ünal, A.Uslupat, B.Uslupat, S.Tosun, U.Tiryakioğlu, K.Tiryakioğlu, S.Şimşek, M.Saygılı, T.Saygılı, H.Savaş, E.Sait, K.Refik, S.Nuri,E.Muhhamed, Y.Lütfü, F,Kılıç, S.Kılıç, A.Kemal, M.Kazan, B.Karakaya, M.Hisar, T.Farhan, N.Erkul, H.Erkul, A.Emektar, A.Eğilmez, H.Eğilmez, T.Ferhan, M.Demirmen, M.Demirken (iki ayrı kişi), U. Demir, R,Şerif, K.Şerif, A.Şerif, C.Şerif, M.Çakmak, V.Bulut, S.Bulut, O.Cem, Z.Bilgiç, M.Bilginer, N.Baskın, N.Baskın (iki ayrı kişi), S.Bayhan, B.Akamaç, A.Akamaç, H.Akkaya, B.Ahmet gemide bulunan Türk yolculardı.

Ajanslar

Sonraki Haber