AK Parti'den ''sermaye kontrolü'' açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli sermaye kontrolleri iddiaları için bir açıklama yaptı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli, ekonomik duruma ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Doların 20 Türk Lirası seviyesinin üzerine çıkmasına rağmen Canikli, Türkiye'de bir kur şoku yaşanmayacağını ve sermaye kontrollerinin uygulanmayacağını vurguladı.

Canikli'nin yaptığı açıklamalar, ekonomik istikrarın sürdürüleceğini ve önlemler alınarak piyasaların dengede tutulacağını gösteriyor. Türkiye'nin sağlam ekonomik temellere sahip olduğunu belirten Canikli, dalgalanmalara karşı etkili önlemler alınacağını ifade etti.


CANİKLİ'DEN KUR YORUMU


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, seçim sonrasında döviz kurlarının artacağı beklentilerinin gerçekçi olmadığını belirtti. Canikli, Türkiye ekonomisinin yıllık 350 milyar dolar döviz getirisi sağladığını ve milli gelirinin yüzde 40'ının döviz geliri olduğunu ifade etti. Bu kadar yüksek döviz geliri olan bir ekonomide kur şokunun yaşanmayacağını vurgulayan Canikli, bu beklentinin gerçekleşmediğini de belirtti.

Ayrıca, 2022 yılında Türkiye'nin 364 milyar dolarlık ithalat talebini ödediğini ve herhangi bir sorunla karşılaşmadığını ifade eden Canikli, olağanüstü kararlar alınmadığını ve sermaye kontrolünün uygulanmadığını söyledi. Enerji ithalatının artması nedeniyle geçen yıl 46 milyar dolar daha fazla ödeme yapıldığını belirten Canikli, bu durumun cari açığa denk geldiğini ancak Türkiye'nin bu ödemeleri zamanında ve tereddüt etmeden gerçekleştirdiğini vurguladı.

Canikli, yabancı portföy yatırımcısının Türkiye'deki menkul kıymet yatırımlarının değerinin düştüğünü ve enerji fiyatlarının düşüş trendine girdiğini söyledi. Bu durumun döviz talebini azaltacağını ve enerji ithalatına harcanan döviz miktarının da azalacağını belirten Canikli, turizm gelirlerinde artış ve doğrudan yabancı sermaye girişinin beklendiğini ifade etti.

Sermaye kontrolü nedir ?

Sermaye kontrolleri, belirli bir ülkeden sermaye girişini ve çıkışının kontrolüne yönelik yasal veya düzenleyici önlemler olarak tanımlanmaktadır. Sermaye kontrolleri sayesinde yurtiçine giren ve çıkan yabancı sermaye akışının sınırlanması sağlanmaktadır.

Sonraki Haber