Altın fiyatları çöktü

Altının ons fiyatı 5,5 yılın en düşük seviyesini gördü

ABD’nin faiz arttıracağı sinyalinin ardından Çin’den gelen satış haberleriyle altın adeta eridi. Sabah saatlerinde ons fiyatı 1.088 dolara kadar gerileyen altın Mart 2010′dan beri en düşük seviyesini gördü. Şangay borsasının açılmasıyla biraz toparlanan altın 1100 dolara yükseldi.

PİYASADAKİ SAHTE ALTINA DİKKAT

Düğün ve nişan sezonunun yaklaşmasıyla altın almak isteyenlerin bazı dolandırıcıların oyununa düşebileceği belirtildi.

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, dolandırıcıların sahte ya da ayarı düşük altını satmaya çalıştıkları uyarısında bulundu.

Dolandırıcıların çeşitli yöntemlerle insanları kandırmaya çalıştığını ileri süren Başman, şunları kaydetti:

"Dolandırıcılar, merdiven altı imalathanelerde üretilen sahte ya da düşük ayarlı altını vatandaşa gerçek gibi satmaya çalışıyor. Öyle ki kuyumcular bile bazen bu tür altını gerçeğinden ayırt etmekte zorlanıyoruz. Dolandırıcılar, maddi sıkıntı içinde olduklarını ve ellerindeki altını piyasa fiyatından 5-10 lira daha ucuza verebileceklerini söyleyerek insanları kandırıyor. Bizim bile ayırt etmekte zorlandığımız bu altını alan vatandaşlar, kandırıldıklarını çok sonra anlayabiliyor.

Bunu yaşamak istemeyenler altın alırken mutlaka tanıdık sarrafa ya da kuyumcuya gitmeli."

ALTIN 5 YILDIR BÖYLESİNİ GÖRMEDİ

ABD'de faizlerin artırılacağı beklentisiyle değer yitiren altın, Çin piyasasında birkaç dakika içinde gelen satış emirlerinin ardından yüzde 4 değer yitirerek beş yıldan uzun bir sürenin en düşük düzeyine indi. Shanghai altın borsasında seansın açılışından sonra işlem hacmi rekor seviyelere yükselirken, altının ons fiyatı da Mart 2010'dan bu yana en düşük düzey olan 1,088.05 dolara kadar indi. Satışların hafiflemesiyle birlikte altın 1,100 dolardaki destek seviyesinin üzerine toparlandı. Shanghai altın borsasında geçen hafta Cuma günü 27,000 lot olan,Temmuz ayında ise günde ortalama 30,000 lotun altındaki işlem hacmi 1 milyon lotun üzerine çıktı.  

DIŞ PİYASADA ALTIN

Spot altın yüzde 4.2 düşüşle ons başına 1,086.18 dolara kadar inerek Mart 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, Singapur saati ile 10:54'te 1,106.90 dolara geldi. Maden şirketlerinin hisse senetleri, altının dördüncü haftaya taşıdığı düşüşünü daha da genişletmesinin etkis ile değer kaybetti.

İÇ PİYASADA ALTIN

İç piyasada altının gram fiyatı 97 lira seviyelerine geriledi.

Sonraki Haber