Doğu Akdeniz doğalgaz planında Türkiye yok

İsrail Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi liderleri, doğalgazı Türkiye'yi by-pass edecek şekilde AB'ye ulaştırmayı planlıyor.

İsrail Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi liderleri, doğu Akdeniz’deki doğalgaz kaynaklarını, Türkiye’yi by-pass edecek şekilde boru hattıyla AB’ye ulaştırma konusunda çalışma kararı aldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis Lefkoşa’da biraraya gelerek, 3 ülkenin doğalgaz ve elektrik hatlarıyla birleşmesi için ortak komite kurmasını kararlaştırdı. Lefkoşa Rum kesiminde zirvede 3 lider, Türkiye’yi kast ederek, vardıkları anlaşmanın herhangi bir ülkeye karşı olmadığını vurguladı. İsrail Başbakanı Netanyahu, ortak basın toplantısında bölgedeki doğalgazın İsrail’den önce Kıbrıs Rum yönetimine, buradan da Yunanistan’a gidecek bir boru hattıyla Avrupa’ya ulaştırılması planını incelemeye aldıklarına dikkat çekerek, projeyi ‘son derece cesur’ diye niteledi. Netanyahu, “İsrail-Yunanistan ve Kıbrıs (Rum yönetimi) bölgede 3 demokratik ülke. Yunanlar, Yahudiler ve Rumlar (Kıbrıslı) 2 bin yıl önce de aynı masaya oturup konuşabiliyordu” dedi.Yunanistan Başbakanı Çipras ise, Kıbrıs sorunu konusunda Türkiye’yi işaret etti ve “Garantiler ve garantörler konusunda çağın gerisinde kalmış sistemleri desteklememek gerek” diye konuştu.

İSRAİL ENERJİ BAKANI STEİNİTZ: “DOĞALGAZI TÜRKİYE ÜZERİNDEN İHRAÇ ETMEK İSTİYORUZ”   

İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs, Doğu Akdeniz'den çıkan doğalgazı Kıbrıs ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya sevk etmek için dün Lefkoşe'nin Rum kesiminde masaya otururken, aynı saatlerde İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz'den Rumlarla Yunanlıları kızdıracak bir açıklama geldi.

Jerusalem Post'un haberine göre, Lefkoşe'deki üçlü toplantıya katılmak üzere bindiği uçakta gazetecilere açıklama yapan Steinitz, ülkesinin doğalgazı hem Türkiye hem de Yunanistan üzerinden Avrupa'ya ihraç etmek istediğini belirttikten sonra, “Ancak Türkiye'ye boru hattı inşa etmek Kıbrıs ve Yunanistan'a inşa etmekten çok çok daha ucuz “dedi.

Lefkoşa'da bir araya gelen İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Rum Kesimi lideri Nicos Anastasiades, Doğu Akdeniz'deki doğalgazın Kıbrıs ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya ihraç imkanlarının araştırılması için ortak bir komite kurulmasını kararlaştırdı.

Sonraki Haber