Dolar yeniden 5,5 TL direncini kırdı ! Euro da 6,31 TL !

Dün 5.50'nin üzerine çıkan dolar/TL bu sabah 5.47 seviyesinde güne başlamıştı. Dolar/TL gün ortasında "direnç" olarak kabul edilen 5,50 TL seviyesine geldi.

9 Ocak 2019 sabahında dolar, bankalararası piyasada 5,4870 lira seviyesinde başlamıştı. Aynı saatlerde euro 6,2740 liradan, sterlin ise 6,9638 liradan işlem görüyordu. Ancak gün içerisinde Dolar/TL 5,50 TL'yi, Euro ise 6,31 TL'yi gördü.

Gram altın fiyatı, 9 Ocak 2019 sabahında 225 lira bandında yer alıyor.  Spot piyasada ise çeyrek altın 361 lira, tam altın1444 lira, cumhuriyet altını ise 1496 liradan alıcı buluyor.

FED TUTANAKLARI BEKLENİYOR

Uzmanlar, ABD ile Çin arasında yürütülen ticaret görüşmelerine ilişkin iyimserliğin küresel risk iştahını artırdığını belirterek, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) toplantı tutanakları ve Fed üyelerinin konuşmalarının takip edileceğini bildirdi. 

Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçen haftaki açıklamalarının yatırımcılar tarafından "güvercin" olarak değerlendirilmesi sonrası FOMC tutanaklarının öneminin arttığını vurgulayan uzmanlar, tutanaklarda, Powell'ın açıklamalarına paralel "güvercin" ifadelerin yer alması durumunda doların diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kaybedebileceğini söyledi. 

Uzmanlar, teknik açıdan dolar/TL'de 5,50'nin kritik direnç konumunda bulunduğunu, 5,34 seviyesinin de destek olarak öne çıktığını kaydetti. 

5,50 DİRENÇ, 5,34 DESTEK SEVİYESİ

Dolar/TL, küresel piyasalarda artan risk iştahı ile bugüne düşüşle başlamasının ardından saat 09.20 itibarıyla önceki kapanışa kıyasla yüzde 0,25 azalışla 5,4750 seviyesinden alıcı buluyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,10 azalışla 6,2730'dan, sterlin/TL ise yüzde 0,10 değer kaybıyla 6,9710'dan satılıyor.

Analistler, ABD ile Çin arasında yürütülen ticaret görüşmelerine ilişkin iyimserliğin küresel risk iştahını artırdığını belirterek, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) toplantı tutanakları ve Fed üyelerinin konuşmalarının takip edileceğini bildirdi.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçen haftaki açıklamalarının yatırımcılar tarafından "güvercin" olarak değerlendirilmesi sonrası FOMC tutanaklarının öneminin arttığını vurgulayan analistler, tutanaklarda, Powell'ın açıklamalarına paralel "güvercin" ifadelerin yer alması durumunda doların diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kaybedebileceğini söyledi.

Analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 5,50'nin kritik direnç konumunda bulunduğunu, 5,34 seviyesinin de destek olarak öne çıktığını kaydetti.

REUTERS: DOLARI ERDOĞAN ATEŞLEDİ

 Reuters'ın haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı Bolton'a yönelik sözleri üzerine dolar/TL 5.50'nin üzerine çıkmıştı. Bu sabah dolar/TL 5.47 seviyesinde işlem görüyor.

Bolton, Pazar günü İsrail’de yaptığı bir açıklamada ABD’nin Suriye’den çekilmesi için yeni bir şart ortaya sürerek Türkiye’den ABD’nin Suriye’deki Kürt müttefiklerini korumayı kabul etmesini istemişti.

Erdoğan “Suriye’ye bir askeri harekat için hazırlıklarımızı büyük ölçüde tamamladık… Çok yakında bu örgütleri etkisiz hale getirmek için harekete geçeceğiz” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdoğan, Bolton’un muhatabının Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın olduğunu belirterek, kendisinin Bolton ile görüşmemesini bir tepki olarak değerlendirmemek gerektiğini söyledi.

Bir bankacı, “Bolton’un İsrail’de yaptığı açıklamalar zaten piyasada negatif algılanmıştı. Erdoğan’ın bugünkü açıklamalarının ardından ise ABD ile fikir ayrılığı olabileceği algısı kurda yukarı hareketi tetikledi. Diğer taraftan gelişmekte olan ülke para piyasalarında da olumsuz bir hava var, Cuma günü Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları sonrası bir ralli olmuştu, sanki o geri veriliyor” dedi.

Başka bir bankacı ise “Genel olarak sınıra ilişkin yapılan açıklamalar TL üzerinde korku satışı yaratıyor. Gelişmekte olan piyasalardaki bozulma da denk geldi. ABD ile ilişkilerin bozulma riski daha sert fiyatlama yaratır” yorumunu yaptı.

Sonraki Haber