Evrensel Posta Hizmetleri Yönetmeliği

Görme engellilere özgü yazı içeren gönderiler ile askeri öğrencilerin, erbaş ve erlerin 100 grama kadar ağırlıktaki gönderileri, özel hizmet ücretleri hariç, posta ücretinden muaf olacak

ANKARA (AA) - Evrensel posta hizmetinin sağlanması, gelirlerinin tahsili ve giderlerinin yapılmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Evrensel Posta Hizmetleri Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, bakanlık evrensel posta hizmet sağlayıcısını belirlemeye, buna ilişkin usul ve esaslar ile sözleşme düzenlemeye yetkili olacak. Evrensel posta hizmet sağlayıcılığına talip olan hizmet sağlayıcılar, posta hizmetlerine ilişkin mevcut ve planlanmış posta şebekesi altyapısına, hizmet türlerine, maliyetlerine, tarifelerine, planlanmış gelirleri ve bunların toplam gelirler içindeki dağılımına, hizmet kalitesine ve evrensel posta hizmetine dayalı olarak planladığı iş kapsamı ile ilgili mali ölçütlere ve benzeri hususlara ilişkin bilgi ve belgeleri bakanlığa verecek.

Evrensel posta hizmeti, 2 kilograma kadar olan posta gönderilerinin, 20 kilograma kadar olan posta koli veya kargolarının, basılmış kağıtların, görme engellilere özgü yazıların, kabulü, toplanması, işlenmesi, sevki, dağıtımı ve teslimini kapsayacak.

Görme engellilere özgü yazı içeren gönderiler ile askeri öğrencilerin, sözleşmeli erbaş ve erler ile uzman erbaşlar hariç erbaş ve erlerin 100 grama kadar ağırlıktaki gönderileri, özel hizmet ücretleri hariç posta ücretinden muaf olacak.

Bakanlık, evrensel posta hizmetinin sunumuna ilişkin hususları yönetmelik hükümlerine aykırı olmayacak şekilde evrensel posta hizmet sağlayıcısı ile imzalayacağı sözleşmede belirleyecek.

Bakanlık, ilgili kurum ve kuruluşların da görüşünü alarak sosyal desteğe ihtiyacı olanları belirlemek suretiyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun görüşünü alarak bu gruplara hizmetin uygun ve indirimli fiyatlarla sunulmasını sağlayabilecek.

- Dağıtıma ilişkin esaslar

Evrensel posta hizmeti kapsamında posta kabul ve dağıtım işleri, büyükşehir statüsünde olan illerde, ilçe belediye sınırları içinde kalan ve yerleşim özellikleri bakımından kaymakamlığın bulunduğu mahal ile bütünlük arz eden yerler ile büyükşehir olmayan illerde, il belediyesi ve ilçe belediyeleri sınırları dahilindeki yerlerde kabul ve dağıtım hizmetleri posta işyerleri vasıtasıyla haftada en az 5 iş günü mesai saatleri içerisinde sunulacak. Dağıtım işleri, nüfusu 2 bine kadar olan yerleşim birimlerinde haftada en az bir iş günü, nüfusu 2001- 5000 arasında olan yerleşim birimlerinde haftada en az iki iş günü, nüfusu 5 binden fazla olan yerleşim birimlerinde ise haftada en az 3 iş günü gerçekleştirilecek.

Yönetmelikte evrensel posta hizmeti gelirleri ve tahsil esasları ile hizmetlerin net maliyeti, bu maliyetin hesaplanması, bildirimi ve ödenmesine ilişkin esaslar da belirlendi.

Evrensel posta hizmet yükümlüsü ya da sağlayıcısının evrensel hizmet sağlama yükümlülükleri nedeniyle ortaya çıkan evrensel posta hizmetinin net maliyeti ile bu kapsamda yapılacak diğer harcamaları karşılamak için Bakanlık bütçesinde her yıl evrensel posta hizmet gelirleri tahmini kadar ödenek öngörülecek.

Sonraki Haber