Nureddin Nebati'nin ''Dövizde ralli olmayacak'' sözleri gündem oldu

Dolar/TL rekordan rekora koşarken eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin ''Dövizde ralli olmayacak, oyuna gelmeyin'' sözleri yeniden gündem oldu.

14 ve 28 Mayıs'ta yapılan seçimlerin ardından piyasaların ateşi yükseldi. Dolar, Euro ve altın fiyatları rekor seviyelere çıktı. 

Dolar 23 lirayı, Euro 24 lirayı, gram altın ise 1.400 lirayı aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Dolar, 14 Mayıs seçimlerinden önce 19,58 lira, 28 Mayıs’taki seçimlerden önce ise 19,97 seviyesindeydi.

BAKAN NEBATİ'NİN TAHMİNİ YİNE TUTMADI

Dolar/TL'deki sert yükselişin ardından eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin dövizle ilgili sözleri yeniden gündem oldu. Bakan Nebati seçimden önce yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

"Döviz piyasasında bir ralli olmayacak, vatandaşlara sesleniyorum; oyuna gelmeyin. Seçim sonrası adımlarla ikili fiyat mekanizması bitecek"

Dolar rekor üstüne rekor kırarken Nebati'nin "Dövizde ralli olmayacak'' sözleri sosyal medyada gündem oldu.

EKONOMİ ARTIK ŞİMŞEK'E EMANET

28 Mayıs'ta yeniden cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ni cumartesi günü açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan Mehmet Şimşek, ekonomin dümenine geçti. Şimşek, ''Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır. Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır" ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE'NİN RİSKİ PRİMİ GERİLEDİ

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve yeni kabinenin kurulmasın sonrası yeni ekonomi yönetiminden alınan ilk mesajlarla Türkiye'nin CDS'i düşüş eğilimini hızlandırdı. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'si, söz konusu gelişmelerle 15 Mayıs'tan bu yana ilk kez 500 seviyesinin altına inerken, günlük düşüş 50 baz puanı aştı.

BORSA İSTANBUL COŞTU

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi 5600 puanın üzerine çıkarak 2023 yılı kayıplarını bugün itibarıyla geri almış bulunuyor.

BIST 100 endeksindeki 5 hisse hariç bütün hisseler bugün yükselirken, endeks güne ise yüzde 2,36 artışla 5515 puandan başlamıştı.

Endekslere bakıldığında ise en büyük yükseliş yüzde 5,18 artışla holding endeksinde gerçekleşiyor.

Analistler de, BIST 100 endeksinde 5700 seviyelerinin direnç, 5400 ve 5300 puanın destek konumunda olduğunu belirtiyor.

Sonraki Haber