Denizlerimizi istila eden ölümcül balık rotayı Marmara'ya çevirdi

Kızıldeniz'den gelerek Akdeniz ve Ege'ye yerleşen zehirli balon balığı, rotasını Marmara Denizi’ne çevirdi. Uzmanlar, balon balığının Karadeniz'e kadar ulaşabileceğini söyledi. Öte yandan balon balığının tüketilmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Cengiz Deval, bu balığın yarım saat içinde ölüme sebep olabileceğini ifade etti.

Galerinin tamamı için tıklayınız

İstanbul Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle Kızıldeniz’den gelip, Akdeniz’e yerleşen zehirli balon balığının Ege Denizi’nden sonra rotasını Marmara Denizi’ne çevirdiğini söyledi.

İklim değişikliğinin denizlere etkisini değerlendiren Kartal, derilerinde veya karaciğerlerinde salgıladıkları zehirle insanlar ve diğer balıklar için öldürücü özellik taşıyan balon balığının küresel ısınmanın etkisiyle Hint Okyanusu’nu aşarak, Ege Denizi’ne geldiğini belirtti.

Kartal, bu balığın geldiği ortama hemen adapte olduğunu, işgalci bir tür olarak nitelendirildiğini ifade ederek, Ege’den sonra Marmara'ya yayılma riskinin olduğunu dile getirdi.

Küresel ısınmanın balıkların göç yönlerini değiştirdiğine dikkati çeken Kartal, “Isınma, balıkların boylarının uzunluğunu, üreme kalitesini, hatta rotasını değiştiriyor. Bu nedenle zehirli balon balığını çok kısa sürede Marmara'da, hatta Karadeniz’de görebiliriz. Bu tür çok hızlı ürüyor, zehirli olduğu için etrafındaki balıkların yaşama şansı olmuyor. Balıkçıların ağlarına da çok zarar veriyor.” dedi.

Brezilya'da sel felaketinde ölü sayısı 95'e ulaştı