Gizemi çözülemeyen ''tılsımlı gömlek'' ilk defa görüntülendi

Mevlana'nın oğlu Sultan Veled'e ait müzede sergilenen ilk defa sergilenmekte olan tılsımlı gömlek görenleri hayrete düşürüyor. Mevlana Müzesi Müdür Yardımcısı Naci Bakırcı gömlekle ilgili olarak, "Halen gizemini koruduğunu biliyoruz” dedi.

Galerinin tamamı için tıklayınız

Mevlana'nın oğlu Sultan Veled'e ait müzede sergilenen tılsımlı gömleğin üzerine işlenen şekil ve harfler hala gizemini koruyor. 14'üncü yüzyıla ait, ilk kez yakından görüntülenen tılsımlı gömleğin özelliklerini anlatan Mevlana Müzesi Müdür Yardımcısı Naci Bakırcı, “Çok yönüyle araştırılmaya muhtaç olan bir gömlek. Halen gizemini koruduğunu biliyoruz” dedi.Yılda yaklaşık 3 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Mevlana Müzesi’nde, Mevlana ve ailesinin mezarlarıyla birlikte, kullandıkları eşyalar ve birçok önemli  eser sergileniyor. Bunlardan en önemlisi de Mevlana’nın oğlu Sultan Veled’e ait ‘tılsımlı gömlek’. Pamuklu kumaştan dikilen gömlekte, düğme ya da bağ bulunmuyor.

MELEK VE HALİFELERİN İSİMLERİ YER ALIYOR 

14'üncü yüzyıla ait tılsımlı gömlek üzerinde Fetih Suresi'nin ilk üç ayeti yer alıyor. Sol ön yüzünde ise Tevbe Suresi'nin 129'uncu ayeti bulunuyor. Gömlekte Kelime-i Tevhid, dört büyük meleğin ve dört halifenin isimleri, dualar ve nesih hattıyla tılsımlı yazılar yer alıyor. Bu gömlekleri Osmanlı Sultanları'nın savaş kazanmak, nazardan korunmak, şifa gibi pek çok sebeple giydikleri biliniyor. 

Birbirinden ilginç mühendislik hataları