Birçok ilde HDP protestosuna polis müdahalesi

Birçok kentte HDP'lilerin gözaltına alınmasını protesto eden gruplara polis müdahale etti.

Ankara'da HDP Eş Genel Başkanları ve HDP milletvekillerinin gözaltına alınmasını protesto eden gruba polis biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti. Polis, grupta bulanan bazı kişileri gözaltına aldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında HDP Eş Genel Başkanları ve HDP milletvekillerinin gözaltına alınmasını protesto etmek için aralarında DİSK Başkanı Kani Beko ve KESK Başkanı Lami Özgen'in bulunduğu gruba, polis ekipleri Ankara Yüksel Caddesi'nde müdahale etti. Polis ile grupta bulananlar arasında arbede çıktı. Polis, polis biber gazı ve plastik mermiyle müdahale ettiği gruptan bazılarını gözaltına aldı.

İSTANBUL'DA POLİS MÜDAHALESİ

Esenyurt'ta HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekillerinin gözaltına alınmasını protesto eden gruba polis müdahalede bulundu.

Haklarında başlatılan soruşturmalar kapsamında ifadeye gitmeyen, aralarında HDP Eş Genel Başkanlarının da bulunduğu milletvekillerinin gözaltına alınmasını protesto için HDP Esenyurt İlçe Başkanlığı ve Fatih Mahallesinde gruplar toplandı.

Polis, eylemin yasa dışı olduğu ve dağılmaları yönündeki uyarılara aldırış etmeyen gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Müdahalenin ardından gruptakiler ara sokaklara dağıldı.

Çıkan arbedede uyarılara rağmen dağılmayan ve polise direnen 4 kişiyi gözaltına aldı.

Çevik kuvvet ekipleri ve zırhlı araçların Esenyurt'taki güvenlik önlemi sürüyor.

KADIKÖY'DE 3 KİŞİ GÖZALTINDA

Kadıköy'de HDP İlçe binası önünde basın açıklaması yapmak isteyen gruba polis müdahale etti.Saat 13.00 sıralarında biraraya gelen grup, HDP'lilerin gözaltına alınmasını protesto etmek istedi. Ancak gruba polis izin vermedi. Biber gazı ve gazlı mermi yapılan müdahalede 3 kişi gözaltına alındı.

ANTALYA'DA DA GÖZALTILARI PROTESTO EDEN GRUBA MÜDAHALE

Antalya'da da, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile bazı milletvekillerinin gözaltına alınmasını protesto etmek isteyen gruba, polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Polis, HDP İl Eş Başkanı İhsan Nergiz'in de aralarında bulunduğu 5 kişiyi gözaltına aldı.

İKAZLARA RAĞMEN YÜRÜMEK İSTEDİLER

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekillerinin gözaltına alınmasını protesto etmek isteyen bir grup, saat 12.30'da HDP İl Başkanlığı binasından çıkarak Cumhuriyet Meydanı'na yürümek istedi. Polis, yürüyüşün kanunsuz olduğunu belirterek, gruba il binasına dönmesi uyarısında bulundu. İkazlara rağmen yürümek isteyen grubun önü, çevik kuvvet ekiplerince kesildi. Gruptakilerin yürümekte direnmesi üzerine biber gazıyla müdahale edildi. Ardından hazır bekletilen toplumsal olaylara müdahale aracından (TOMA) eylemcilere tazyikli su sıkıldı.

Polis, eylemcilerden, aralarından HDP İl Eş Başkanı İhsan Nergiz'in de bulunduğu biri kadın 5 kişiyi gözaltına aldı. Diğer eylemciler ise müdahaleden sonra HDP İl binasına döndü. Polis, binanın çevresinde yoğun güvenlik önlemi alarak beklemeye başladı.

DİDİM'DE BİBER GAZLI MÜDAHALE: 12 GÖZALTI

Aydın'ın Didim İlçesi'nde, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da olduğu partili milletvekilinin gözaltına alınmasını protesto etmek için toplanan gruba, polis biber gazıyla müdahale etti. Müdahale edilen HDP'li gruptaki 12 kişi gözaltına alındı.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da olduğu bazı milletvekilinin gözaltına alınmasını protesto etmek isteyen partili 25 kişilik grup, öğlende, HDP Didim İlçe Başkanlığı önünde toplandı. Yeni Mahalle Kavşağı'ndaki parti binası önünde grubun toplanmaya başlamasıyla, bölgeye polis ekipleri sevk edildi. Polis grubu izinlerinin bulunmadığı gerekçesiyle dağılmaları yönünde uyardı. Üç kez uyarı yapan, ancak sonuç alamayan polis, gruba biber gazıyla müdahale etti. İlk olarak 8, daha sonra da ara sokaklara kaçarken yakalanan 4 kişiyle birlikte toplam 12 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınlar, Didim İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

SİİRT'TE ESNAFA KEPENKLERİNİ KAPATMALARI UYARISI YAPAN 6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

HDP'ye yönelik operasyonun ardından bugün sabah saatlerinde Siirt kent merkezinde, esnafın kepenk kapatması yönünde uyaran 6 kişi, polis tarafından gözaltına alındı.

HDP'ye yönelik operasyon ve milletvekillerinin gözaltına alınması amacıyla bugün saat 13.00'da yapılması düşünelen basın açıklaması öncesi HDP ve DPB'li oldukları ileri sürülen bazı kişiler, kent merkezindeki Güres, Aydınlar ve Cumhuriyet Caddeleri üzerinde işyeri bulunan esnafı dolaşarak kepenk kapatmaları uyarısında bulundu. Aynı kişiler, esnafın kepenklerini kapattıktan sonra saat 13.00'da yapılacak basın açıklamasına katılmalarını istediği öğrenildi.

Bu kişilerin esnafı dolaşarak uyardığı haberinin duyulması üzerine kısa süreli çalışma yapan polis, esnafı kepenk kapatmaları uyarısı yapan 6 kişiyi gözaltına aldı. Kent merkezinde HDP'li milletvekillerin gözaltına alınması nedeniyle başlayan gerginlik sürüyor.

İZMİR'DE GERGİN ANLAR

HDP'li milletvekilinin gözaltına alınmasına İzmir'de bir grup tepki gösterdi. Polisle grup arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı.

Konak Meydanı'ndaki eski Sümerbank binası önünde toplanan, aralarında HDP'lilerin de bulunduğu yaklaşık 250 kişi, gece saatlerinde polis tarafından düzenlenen operasyonlarla aralarında HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da olduğu HDP'li milletvekilinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Üzerinde, "Vekilim irademdir irademe dokunma" ve "Eş Başkanıma dokunma" yazılı pankart taşıyan grup, sık sık "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Susma sustukça sıra sana gelecek" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları attı. Grupla polis arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı. Süresiz oturma eylemi yapmak isteyen grubun basın açıklaması yapıp dağılmasını isteyen polis, bu yönde anons da yaptı. Grup adına basın açıklamasını HDP İl Eş Başkanı Mahfuz Güleryüz yaptı. Güleryüz, "Ulusal ve uluslararası bütün hukuk kuralları ayaklar altına alınmıştır. Bu ülkenin 3'üncü büyük partisinin eş genel başkanları başta olmak üzere milletvekilleri gözaltına alınmıştır. Bu bir utançtır. Bu utancı Türkiye'nin her yerinden protesto edeceğiz, sokaklarda olacağız. Bu zulme boyun eğmeyeceğimizi her yerde göstereceğiz. Bizi gözaltı ve cezaevleriyle tehdit edenler bilsinler ki 40 yıldır ayaktayız direniyoruz ve gerekirse 100 yıl daha direniriz" dedi.

Grup basın açıklamasının ardından dağıldı.

Sonraki Haber