Akaryakıttan gıdaya zam yağacak!

Döviz kurunda bir türlü durdurulamayan yükseliş akaryakıttan gıdaya kadar zam olup üzerimize yağmaya devam edecek...

Seçimlere kadar baskı uygulanarak frenlemeye çalışılan döviz kuru, 28 Mayıs'ın ardından fahiş yükselişini katlayınca her kalemde ciddi oranda fiyat artışları yaşanmaya başladı. Tarım ve gıdada da yeni zam dalgası gündeme gelirken, hesaplamalara göre dört kişilik bir ailenin gıda harcaması aylık 10 bin TL’yi geçti.

Döviz kuru, girdi ve akaryakıt fiyatlarındaki artış, yurttaşın sofrasına da yansımaya devam edecek. Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, “Kurun nerede duracağını bilmediğimiz için fiyatlara yansıması ne kadar olur şu anda öngöremiyoruz” dedi. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez de “Dövizdeki artış yeni başladı. Mazot gübre, ilaç, tohum, yem gibi girdilerin fiyatları artıyor. Bu durum tabii ki ürün fiyatlarını artıracak" ifadelerini kullandı.

'EKMEK FİYATI 8-10 LİRA OLUR'

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Demirtaş şu değerlendirmeleri yaptı:

“Soyayı, yağlı tohumu ithal ediyoruz. Onu ithal etmezsek karma yem yapamayacağız. Saman ve otu dışarıdan alıyoruz. Yılda 50 milyon ton ota ihtiyaç var bunun 25 milyon tonu ithal ediliyor. Mazot ithal. Pamuk ve ayçiçeğinin yarısı ithal. Yaş çaya yüzde 64 zam verilirken buğdayda açıklanan taban fiyat kabul edilemez.

TMO geçen yıl durmadan stok yaptı. Ne kadar ürün var bilmiyoruz. Bu yıl devlet 20.5 milyon ton buğday üretimi bekliyor. Ama zamansız yağışlar ve sellerden dolayı bu 20 milyon tona inebilir.

Bu maliyet artışlarıyla, elektrik, doğalgaz, asgari ücret fiyatı da eklenirse ekmek fiyatı gramaja göre en az 8-10 lira olur.”

'ÇİFTÇİ BUĞDAY EKİMİNDEN VAZGEÇEBİLİR'

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez de “Dövizdeki artış yeni başladı. Mazot gübre, ilaç, tohum, yem gibi girdilerin fiyatları artıyor. Bu durum tabii ki ürün fiyatlarını artıracak. Buğdayda açıklanan taban fiyat çok düşük, üretimi bırakan çiftçi sayısı artar. TMO deposunda şu anda ne kadar stok var, bu yıl ne kadar ürün alacak bilmiyoruz. Şu anda çiftçiler TMO’dan randevu alamıyor. Buğday taban fiyatı geçen yılki enflasyona göre açıklansaydı primle birlikte 11 liranın üzerinde olacaktı. Çiftçi bu yıl buğdayı fazla ekmişti. Ama eğer maliyetini karşılayamazsa gelecek yıllarda yeniden buğday ekiminden vazgeçebilir” diye konuştu.

Sonraki Haber