Bu sefer de ''direnişin simgesi'' Türk kadınını çaldılar!

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde düzenlenen “Unutmamak ve Hatırlamak” adlı etkinlik adına kullanılan tanıtım afişinde Rumlar eşini şehit ettikleri Kıbrıs Türkü Nevcihan Oluşum'u zulüm gören Rum kadını olarak gösterdi.

Kıbrıs Rum kesiminin Paralimni Belediyesi, 2 Aralık'ta düzenleyeceği sözde Türk işgalinin anması için hazırlanan tanıtım afişinde Rumlar tarafından katledilen Nevcihan Oluşum’un fotoğrafını kullandı.

Güneydeki Paralimni Belediyesi'nin 2 Aralık'ta düzenleyeceği sözde "Küçük Asya Felaketinin 100. Yıldönümünü ve Türk işgalinin 48. Yıldönümünü anma etkinliği" için hazırlanan tanıtım afişinde Türk şehit eşi Nevcihan Oluşum’un fotoğrafı "Rum kadının fotoğrafı" olarak kullanıldı.

Kıbrıs’ta Enosis hedefli 21 Aralık 1963 saldırılarından sonra Türk direnişini kırmak ve Kıbrıs Türk halkını yok etmek hedefiyle Rum saldırıları sürüyordu. Gaziveren köyü, 19 Mart 1964’te Rumların saldırısına uğramıştı. Bu saldırıda beş şehit verilmişti. Nevcihan Oluşum, şehit düşen eşi Hüseyin Niyazi Hasan’ın acısıyla feryat ederken The Times gazetesi adına o günlerde Kıbrıs’ta bulunan savaş muhabiri Don McCullin’in çektiği fotoğraf  dünya basınında büyük yankı yaratmıştı. 

DİRENİŞİN SİMGESİYDİ, 2018'DE VEFAT ETTİ

Kıbrıs'ta Rumların 1964 yılında yaptığı katliamlar sırasında eşini kaybeden, acı haberi aldığında anda çekilen fotoğrafıyla simge haline gelen Nevcihan Oluşum, bundan yaklaşık 4 yıl önce, 84 yaşındayken hayatını kaybetti. 

Kıbrıs'ta Türklerin direnişinin de simgesi haline gelen Nevcihan Oluşum, 19 Mart 1964'te hamileyken eşi Hasan Gaziveren'in Rumlar tarafından öldürüldüğünü haber aldı.

O dönem Kıbrıs'ta görev yapan dünyaca ünlü İngiliz savaş muhabiri ve fotoğrafçısı Don McCullin, Oluşum'un eşinin öldürüldüğü haberini almasından sonraki anlarını görüntüledi. Fotoğrafta Oluşum'u teselli eden yakınları ve oğlu Kubilay Oluşum da yer aldı. Fotoğraf o dönemde Türk basınının yanı sıra dünya medyasında da geniş şekilde kullanıldı.

Kıbrıslı Türklerin zorlu mücadelesini anlatan fotoğrafın simge ismi Nevcihan Oluşum, bugün Kıbrıs Gaziveren Köyü'nde toprağa verildi.

Sonraki Haber